АкцентАнализи & Алтернативи

Алтернативи & Анализи: По повод на съобщението че Газпром ще спира проектите Северен поток или Турски поток

В българските медии новината не беше подадена коректно. Става въпрос за инфопроспект за емисия на евробондове, в който се посочва че „ при изключителни обстоятелства, включително такива, които се държат на политически натиск, подобни промени могат да доведат до спиране или отлагане на проект“. Това е достатъчно стандартно изречение за рисковия профил на емисията, което Газпром е длъжен да направи.

Нито ще врътне кранче, нито ще спре проект, камо ли Турски поток. Може единствено да не подава природен газ в заявените обеми, но това е самоубийствено.

Ако беше иначе, досега Газекспорт да беше освободил Транс-Балканския поток за неговите конкуренти. Обратно, блокира капацитети и плаща неустойки, само и само да не допуска конкуренти в него. И това скоро ще му се види края по програмите за освобождаване на капацитети.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Газпром не е в положение да диктува каквито и да е условия, защото продажбите му падат, заедно с приходите.

Истината е, че Газпром е инвестиция с повишен риск, но не толкова заради намеси на Европейската комисия, а заради високомерни и грешни политически решения, които надцениха възможностите на Русия да не съобразява с общоевропейското законодателство.

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *