Акцент

Свидетели сме и на колективно невежество. Газовите залежи в Северозападна България са проучени и доказани от лицензирана щатска компания, а продължаваме да сме под мораториум

По повод общия знаменател в двете сфери: на природния газ и електроенергетиката, Иван Хиновски, председател на Българския Енергиен и Минен Форум, коментира в студиото на Алтернативата, че не е изненадан от серията грешки в енергийната политика на ЕС като се почне от необмислената Зелена сделка. Наблюдава се поредно отстъпление от пазарните принципи на Европейската икономика. Наред с факта, че българинът няма спестявания се прокарва темата за цената на газа, което е рисково решение, защото лимитира ли се цена, задължително следва дефицит. Колкото до т. нар. динамичен ценови коридор, той ще се движи в зависимост от търсенето и предлагането, т.е. на принципа на пазарната икономика. Появят ли се дефицити, диапазонът на флуктоации ще се разшири и цената ще може да играе в по-широки граници. Ефектът от всичко това обаче е квазипазарен.

Потреблението на газ се отразява съществено върху топлоенергийния баланс, но фактът, че до решение за таван на цените на електроенергията не се стигна, е изключително негативен за България. Ако трябва ще наложим и вето, защото това е основният приход за енергетиката ни през последните две години. В сравнение с Европа ние сме в коренно различен казус – потребителският ни пазар е защитен и регулиран. Затова един такъв таван на цените за производство и продажба на електроенергия би ударил сериозно енергетиката ни.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




МЕ се е превърнало в Министерство на фактурите. Самите експерти-енергетици твърдят, че работят като счетоводители. Административната система е тромава и страда от тежък субективизъм.

Потребителите биват битови и индустриални. Последните генерират БВП и те трябва да бъдат подпомагани, но на базата на критерии за необходимостта от тази помощ. Моделът Топлофикация например е от 65-а година и не трябва да се толерира.

Най-вероятно ще получим дерогация за една година. Предлагам много по-радикален подход – българското правителство да изключи всякакви дати в ПВУ относно въглищните централи. Въглеродните емисии продължават да растат  и сроковете са излишни – дори срокът за 40% съкращение на емисиите е абсолютно безсмислен и така ще вкараме страната в тежка енергийна криза. Управниците ни подхождат изключително плахо спрямо европейските чиновници.

Талибански тип политика е да не чуваш аргументите на опонента. Балансирането е изключително сериозен въпрос. Има редица варианти за нови ПАВЕЦ в България. Планира се ново законодателство, което да обхваща балансирани системи за съхраняване и пренос. В момента у нас се наблюдава фотоволтаична пандемия и тя скоро ще наподоби ефекта на пирамидата.

Свидетели сме и на колективно невежество – залежите от газ специално в Северозападна България са проучени и доказани от голяма щатска компания със сертификат и лиценз за добив. И само в рамките на три месеца геополитическите сили успяха да блокират процеса и да наложат прословутия мораториум от времето на Борисов като премиер и Трайков/Добрев като енергийни министри. Но Трайков беше категорично против мораториума, уточни в заключение Хиновски.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *