АкцентБългария

Феномен: с намаляването на избирателната активност се увеличава броят на кандидатите. Много вожд, малко индианец

Приятна изненада е оставката на Христо Иванов днес. Най-накрая логично и нормално европейско поведение. Трябва да гледаме по-дълбочинно в коалицията ПП-ДБ и да видим коя от двете партии с колко е допринесла и коя – да си припише по-голямата част от загубата, тъй като ДБ имат много по-мобилизиран електорат. Разчитам на това, че ПП-ДБ в римейк на сглобката няма да участват. Загубата на 1/3 от гласовете е, защото избирателите не им простиха от заиграването с ГЕРБ и ДПС. Електоралната им загуба донякъде беше калкулирана. Въпреки всичко 300 хиляди избиратели продължават да искат съдебна реформа, прозрачност и т.н., коментира в студиото на Алтернативата е политологът Теодор Славев.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


Радикалните движения се хващат трудно с методите на социологията, защото при такъв тип електорални изследвания се наблюдава отказ да си признаеш, че гласуваш за „братството на войниците на Светлината“. В парламента се влиза безпроблемно заради ниската избирателна активност. Но ако пък Величие не бяха влезли, Възраждане щяха да са втора политическа сила. Появата на този тип движения се забави в България. В Щатите отдавна ги има и са щателно изследвани. Реториката им е една и съща – внасяне на морална паника, ползват и социалните мрежи. По отношение на чужбина, трябва да водим разговора дали съгражданите ни там трябва да продължат да имат право на глас, защото са крайно скъсали с действителността. Величие или ИТН, или Възраждане да са първа политическа сила там не е от сега. Какви са основанията на този вот е въпрос на съвсем друг анализ. Поддържането на връзки с диаспората ни е елемент на националната политика. А Агенцията за българите в чужбина произвежда единствено корупционни скандали. В момента никой не може да ви каже дори колко са българите в чужбина.
Какъвто и формат на управление да се направи, конструкцията в 50НС няма да е стабилна, защото то се ползва с 30% от имащите право на глас. Всяка стъпка или реформа ще бъде посрещана с неодобрение от най-малко 70%.
ИТН е корпоративен бизнес проект. Виктория Василева направи трансфер към Величие. Едно от най-големите проклятия на българския политически живот е фразата „Няма ляво, няма дясно“. Тезата на ИТН е за експертно управление. Техническо правителство е синоним на политическо правителство. С експерти дори е по-опасно. Политическите партии все пак служат за контрол на представителите си и поне са още едно сито.
Да България имат механизми да сменят лидера си, но ПП – не.
Величие спря възхода на Възраждане. Проблемът е дали не сме влезли в спирала на радикализация, което означава, че за да можеш да изпъкнеш, трябва да говориш още по-радикално.
Твърде резкият ход на Григорова да се яви на тези избори я свали. Зад нея нямаше партия и структура, която да работи. Именно свиването на БСП прави възможно появата на тези радикални партии. Меч на Р. Василев също разчиташе на социалните мрежи и популистките обещания. Полезната стратегия би била да има център на обединение, но не се получава заради свръх его и несъвместимост на ценностите.
Друг феномен е, че с намаляването на избирателната активност се увеличава броят на кандидатите – свръх желание за много вожд, но малко индианец, посочи политологът.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *