България

За да има работещ следващ парламент, е важно ПП-ДБ да имат осезаема преднина

Трудно ми е да давам оценка на предизборната кампания, защото се чувствам активна част от нея. Естествено е да не очакваме бурен ентусиазъм сред гражданите при пети поредни избори, с които поставихме европейски рекорд. Все пак усещането ми е, че ще има по-високо участие, отколкото на последните избори – ще има известен приток на избиратели заради съзнанието, че Промяната вече е крайно необходима и че трябва да се излезе от този цикъл. Горещ привърженик съм на обединението ПП-ДБ, чието значение е доста подценено. Политиката е умението да обединяваш различните. Философията на демократичния процес е в това в различни ценностни позиции, най-вече по отношение на бъдещето на обществото, да се намерят общите интереси и общото сечение. Сегашното обединението пречупва традиционния стереотип за българската политика още от края на 19 в. на непрекъснато цепене на все по-малки лидерски партийки. Той трябва да продължи и след изборите, най-вече за да се стигне до съгласие как да няма следващи избори и да се намери управленска формула. Това ще изисква много по-различни хора да седнат на масата, така че е добър старт и положителен знак. Надеждата ми е да гласуват около 350 хил. души повече и голяма част от тези гласове да се насочат към победителя, а именно ПП-ДБ. Имам и надежда за разлика от поне 5% с ГЕРБ-СДС. Това коментира в студиото на Алтернативата евродепутатът Радан Кънев.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Конституцията може да се промени само с конституционно мнозинство и е неизбежно да се правят усилия в тази посока. За да има работещ следващ парламент, е важно ПП-ДБ да има осезаема преднина. Най-нормалното нещо е една партия да няма парламентарно мнозинство и съставянето му да е изключително трудно. Това, което определя как ще изглежда управлението, зависи най-вече от сигнала, който българските граждани подават в изборния ден – дали дават мандат за промяна, или мандат за статукво. Възприемам ПП-ДБ като моята политическа сила. Не съм виждал толкова позитивна и ясно ориентирана към бъдещето кампания. Кампании като на ГЕРБ, ориентирани изцяло към миналото, съм виждал – тези на БСП през 90-та и 94-та година. Ако ГЕРБ иска стратегически да замести БКП в българската политика, вероятно са намерили верния подход. Никога не съм ги виждал така отдадени на негативна кампания.
Радев влезе в предизборен режим още преди да разпусне предишния кабинет, защото даде третия мандат на единствената партия, за която беше сигурен, че не може да го реализира. Президентът напълно съзнателно предизвика нови избори и сега съвсем неприкрито иска същия резултат – нов блокиран парламент и ново удължаване работата на сл. правителство. Изказването на финансовата министърка беше несръчен опит за хвърляне на предизборна бомба с катастрофален резултат за този, който го извърши. Изрекоха се толкова опасни лъжи, че те действително можеха да дестабилизират страната.
Отдавна не говоря за съдебната реформа. Предпочитам нещо да се свърши и после да говорим, защото има риск да се обезцени темата. Управлението на ГЕРБ 2017-21 г. беше период на изключителен регрес в развитието на българската правова държава. Нямам основание да съм оптимист при опита ми с тези хора, макар да не съм се отказал.


Единствената информация за посещението на Гешев в Брюксел може да бъде открита на страницата на Върховна касационна прокуратура. Никой от ЕП не е разбрал за подобно събитие и че българският гл. прокурор е там. Какво се случвало на тези срещи знаем само от сайта на Прокуратурата. Мандатът на Гешев е към средата, така че спокойно можем да съдим резултати, а не приказки, но резултатите са много кръгла нула. Боя се, че ще останат нула и до края на мандата. Гл. прокурор няма право на политическа позиция, но Гешев заема категорични и яростни публични политически позиции срещу ангажиментите на България пред европейските институции за ПВУ. Ако имаше открити срещи бих поставил този въпрос.
За мен са важни не докладите на ЕС, а реалностите, които са отчайващи – говоря за факти, а не за възприятия на чужди политици. Дали има нужда от реформа в крайна сметка е наше решение.
В момента има предложение съдия от ВКС да разследва гл. прокурор, което аз подкрепям горещо. НСС не е решение, защото тя бе смляна от Прокуратурата през годините и на практика не съществува.
Надявам се, че последните дни на кампанията ще бъдат малко по-културни. Негативната кампания на ГЕРБ само би намалила резултата им, но тя не е добра за България, не е и тонът, с който българската политика има бъдеще. Надеждата ми е да няма компромати и тонът да е една идея по-възпитан и градивен, посочи в заключение евродепутатът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *