АкцентБългария

Трябва да си опресним редиците и политически лидери да поемат отговорност за провала

Бойко Ноев, бивш министър на отбраната и Бойко Станкушев, изпълнителен директор на Антикорупционния фонд:

Б.С. Никога няма да кажа, че изборите в България през последните 35 години са били честни. За мен най-важният въпрос е колко реално са истинските избиратели в България. В НСИ има едно число, в справочника на ООН е друго, при ЦРУ е трето, и при ЦИК – четвърто.

От утвърдените системни партии никой не е спечелил гласове. ГЕРБ спадат от 1.1 млн. наполовина. Проблемът е в посланията и терминологията, в понятийния апарат. Не може да си успешен лидер, ако си въобразяваш, че твоят начин на мислене е техният начин на мислене. Не трябва изобщо да си фантазираш, че твоят начин на мислене е достъпен за тях. Никой не положи усилие да си оправи изказа, да отправи елементарно, но честно послание. Липсва обратна връзка. Това е много голям дефект на новите високообразовани политици, които изобщо спряха да отчитат какво става отсреща.
Нужно е оттегляне на лидерите от демократичната общност, но достойно – не тихомълком. Всички потенциални избиратели са избиратели на демократичната общност, но има диференциация от гл. т. на образователен ценз, имуществен ценз, зависимост. В малките населени места е тотален феодализъм. Има ерозия на етническите критерии, вкл. и на хора с по два университета, както и на хора без образование заради чалгаризацията на страната, успешното предизвикване на страхове и т.н. Трябва да се направи дебело представително изследване на профила на негласуващите – 70% от живите хора в България. Не трябва да се подценява тази огромна част от народа, която наричаме „пасивна“. Сега е моментът лидерите да кажат каза ли им някой от нашите партньори, да се съберат с мафията в името на евроатлантическите ценности. Тежко се съмнявам, че има такъв отговорен фактор в Европа или в САЩ.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Б. Н.
На нас все някой ни е виновен и руското влияние през последните години е особено модно. То не е просто влияние – оперативните им групи взривяват и убиват на наша територия. Дори се превръща в норма. Следователно да се оправдаваме с руското влияние не е инструмент за правене на политика. Виновни са политиците, които се предлагат на избирателите с идеята да им свършат някаква работа. Този диалог се прекъсна и голямата част от народните представители за забравили, че са избраници на народа. Все пак в България започват да прозират нови лица, осъзнаващи колко е важно да се говори на хората и да се интересуваш от преките им нужди, да поемаш ангажименти за решение на проблемите им и да го следваш, като се отчиташ пред тях. Ето това не се случи. Хората, които гласуваха срещу мафията, се разочароваха. Видяха, че не е това начинът да се води тази борба. Тези хора не са се преместили към Величие или други партии. Искам да им кажа, че борбата продължава. Тя ще бъде спечелена, но с общите ни усилия. Надявам се, че ще се появят и лидери, за които действително си струва да дадем гласа си.


Академик Денков говореше добре, но нямаше функцията на партиен лидер да увлича масите. Никой обаче не може да монополизира темата за борбата с корупцията. По време на протестите имаше голяма сила. Опитите тя да се канализира и партизира особено от хора, които не разбират българската действителност и политическата система, се провалиха. Нарцисизъмът и суетата трябва да се загърбят.


На първо време хората не трябва да униват. Няма начин доброто и реформисткото в България да не победи. Пеевски се опитва ирационално да демонстрира, че ръководи държавата. Скоро няма да го има политическата сцена, защото самата ДПС ще го отхвърли. Не може българските турци да останат дълго под ботуша на мафията. Трябва да си опресним редиците и политически лидери да поемат отговорност за провала. Атанас Атанасов вече започна да нанася щета на демократичното пространство – компрометира реформата в службите с неадекватното си поведение. Кирил Петков трябва да отиде да се учи и то дълго – де си заминава. Антимафия силите в България трябва да се сплотят. Не може да убеждаваш мафията, че властта трябва да се промени така, че тя самата да се лиши от власт. Съдебната реформа е лишаването от власт на мафията.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *