АкцентБългария

Проблемите на прането на пари касаят законодателството ни, ефективността, и разбирането на рисковете

Наред с корупцията прането на пари е един от най-големите обществени тумори с огромни вреди в макро- и микроикономически аспект – пари придобити от престъпна дейност, се вкарват в икономиката и с ходови операции им се придава вид на законно придобити. То влиза в графата предикатни престъпления, т.е. такива, от които се генерира престъпен финансов резултат. Как попадат държавите в този списък? Комитетът Мънивал е международна организация, но има и регионални организации, извършващи оценки на държавите. Нас ни оценява комитет към Съвета на Европа на база на предоставена от държавата информация. Оценката е разделена на две: техническо съответствие и оценка за ефективност (по-важната). Става въпрос за огромен обем от статистика и се оценяват множество показатели. Самият доклад е над 300 страници – оценка как цялата държава се бори с прането на пари. Всеки доклад борави с информация за последните 10 години, но методиката, по която се изготвяше старият доклад, беше по-сериозно насочена към техническото съответствие. Сегашната набляга на ефективността при прилагане на мерките и тук сме със слаби оценки във всички отношения, коментира в студиото на Алтернативата Иван Кавръков, консултант по прилагане на мерките за превенция на изпирането на пари, бивш служител в ДАНС и КФН.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

За да влезе държава в Сивия списък, трябва да отговаря на критерии – да има повече от 20 лоши оценки за техническо съответствие. Нашата има 23. От 40 препоръки за законодателството, ние сме имплементирали само 17. Проблемите ни са и с вътрешното законодателство, и с ефективността, и с разбирането на рисковете.
Списъците са два – Сив и Черен. Трябва да имаме предвид, че Сивият списък е пожелателен. В него са държавите, поели ангажимент на най-високо ниво да отстраняват недостатъците. От държавите от ЕС не се очаква да предприемат мерки спрямо нас, защото и ние сме в ЕС, но пък голяма част от кореспондентските банки, с които работят българските, са извън ЕС – в САЩ, а те имат възможността да прилагат мерки. В Конвергентния доклад ЕЦБ и ЕС ни казват, че ни насърчават в отстраняването на съответните пропуски. В България се върши доста по въпроса, но не усещаме, защото нещата, които трябва да се свършат, са в два аспекта. За последните няколко месеца се случиха много промени в законодателството. Пример за напредъка е и Междинният доклад, който беше изготвен от Мънивал – успяхме да вдигнем рейтингите на доста от препоръките. Предстои да покажем ефективност. Трудно е да се прогнозира кога ще излезем от списъка, защото нещата, които трябва да се свършат, са доста и отнемат време. Системата е тромава. Финансово разузнаване вече свърши доста неща. Други институции, осъществяващи контрола са КФН, БНБ, КРС и НАП. Идеята е да се насочат правилно ресурсите и да бъдат разширени. Надявам се на добри резултати, посочи в заключение Кавръков.

 

 

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *