АкцентБългария

Изградихме напълно разработен и проигран механизъм на работа, синхронизиран между институциите

Атакуват ли те силно по определена тема, значи са на прав път. Работата ни по Лукойл започна малко след като поех кабинета – нямахме подготовка за преминаването към изцяло неруски петрол. Процесът не се оказа лесен по причина, че България беше, а и все още е, изключително зависима от един икономически оператор – Лукойл оперира рафинерията, стратегически складове и продуктопровод от Бургас до София, както и е единствената, вкарваща петрол; плюс логистиката и входната точка на петрола в България. Когато този оператор се оказа от държава, която обяви България за неприятелска, за нас беше ключов приоритет да подсигурим безпроблемното преминаване на рафинерията на неруски петрол и същевременно да запази стратегическия си капацитет. Напред с това българските граждани бяха плашени и подвеждани. Атаката беше насочена и към мен, и към колегите ми от МС затова, че предприехме активна кампания България да изгради инструментариум от законодателна рамка, при която държавата ни ще може да защити този стратегически актив, така че да отговорим на очакванията на стратегическите ни партньори и потребителите да получават горива на нормални цени – основната причина да бъдем непрестанно атакувани, коментира в студиото на Алтернативата Богдан Богданов, бивш министър на икономиката и депутат от ПП-ДБ.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Изцяло зависими сме от Лукойл за вноса на суров петрол. Проблемът е, че инсталацията е с огромен капацитет, но когато имаш внос на руска суровина, която също се контролира от Руската държава и не са предприети действия за намаляване на капацитета ѝ или търсене на алтернативни сортове, имаше риск да не сме сигурни дали ще бъдат нарушени санкциите. Липсваше и законодателство, което да работи в този аспект. Целият процес се контролира от Лукойл, а от другата страна имаше сериозен политически натиск да предприемем действия, за които не бяхме готови, а именно дерогацията да бъде прекратена за два дни, което щеше да коства спирането на работата на Лукойл.

В продължение на 20 години не сме имали контрол върху процеса при все добрите експерти, работещи в рафинерията, но ключовите длъжности са на руски специалисти. Затова трябваше да изградим механизми държавата ни да бъде защитена. Изградихме механизъм на работа, синхронизиран между различните институции. Оставихме напълно разработен и проигран механизъм. И тук гражданите трябва да спокойни. НО нямаме яснота какво се случва от април насам, посочи в заключение депутатът.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *