АкцентАнализи & Алтернативи

Алтернативи & Анализи: Избори, април 2021

от Стефан Желев

В Любовно Писмо до Америка, Юрий Александрович Безменов, бивш пропагандист от КГБ, описва следните четири етапа за подкопаване устоите на едно демократично общество:

  1. деморализация
  2. дестабилизация 
  3. криза
  4. „нормализация“.

Деморализацията отнема между 15 до 20 години като в България тя вече е приключила. Жълтите медии, пошлата култура, престъпната нехайност на политиците трайно настаниха простащината, грубиянството, и пошлостта в тъканта на страната. Резултатът от първия етап е деморализирана нация, която не може точно да оцени ситуацията дори и фактите да крещят: чекмеджета, апартаменти, ТЕЦ-ове, откраднати милиарди по еврофондове, поръчкови назначения на „наши“ некадърници.

По време на втория етап – дестабилизация – се рушат ключови сектори като икономика, външни отношения, и отбрана. Икономически България е на последно място в Европа повече десетилетие. Международно не можем да решим исторически въпроси със Северна Македония, а да не говорим за политически принос в развитието на региона в по-голям мащаб. Отбраната ни е поверена на човека с жълтата торбичка, или жълтото пликче както казва един приятел. Очевидно и тази втора фаза е приключила.

За последните 32 години преживяхме толкова кризи, че спряхме да ги броим – Луканова, после Жан Виденова зима, икономическа криза през 2008, демографска криза, криза в съдебната сфера, парламентарни кризи и прочие. България цикли в една повтаряща се, хронична криза. И може би това подсказва, че страната ни е достигнала последния период на „нормализация“, както цинично е наречена крайната фаза от сриването на една държава от другарите разведчици. По подобен начин Брежнев през 1968 г. нарича танковете в Прага една „нормализирана“ ситуация. Е, за България „нормализацията“ се равнява на постоянство в последните места по-всички показатели за развитие.

Унищожителните активни мероприятия в България са отишли и стъпка по-напред. Създадена е и следваща пета фаза, която ако вярваме на статистиците до няколко поколения ще доведе до физическото унищожение на нацията. Организираната Политическа Група (ОПГ) дори не прави усилие да крие зависимостите, интересите и примитивността си. Шайката отвлякла държавата безнаказано назначава свои хора за прокурори, съдии, полицейски шефове, купува гласове, краде от обществени поръчки и еврофондове, променя закони за лични облаги, и изпълнява интересите на чужди страни за сметка на собствения си народ.

В такава ситуация през април 2021 България ще избира. Според президента, залогът на тези избори е огромен – да се разруши статуквото. Статуквото не е резултат от последния мандат на ГЕРБ. То е резултат от управлението на страната от 1989 г. насам. Управление, през което са минали БСП, СДС, царя, ДПС, ДСБ, патриоти и плеада други „доброжелатели“. Същите партии или техни клонинги ще спорят на 4-ти април. Как да променим статуквото господин Президент? Кои са партиите с ясен и разумен план за законодателна промяна, която да доведе до справедливост и върховенство на закона; до работещи и професионални институции обслужващи гражданите; до действаща икономика, която да върне българите у дома и да накара други да искат да живеят в България? Вие поведохте протестите през лятото на 2020, после се скрихте, и сега ще търсите втори мандат на приближаващите избори. Въпреки, че лишихте недоволните българи от създаването на единна политическа алтернатива, аз вярвам че България не е изгубена кауза. Родината ни няма нужда от месии, тя има нужда от самите нас и от правилната политическа формация, която да обедини личните ни усилия, за постигането на нужната положителна промяна. Изборите през 2021 може да не предложат моментално решение, но може да се окажат необходим катарзис за възраждането на гражданското общество.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Държави и в по-критични ситуации от нас са успявали да обърнат курса на историята. Малко след независимостта си, Сингапур съставена от различни етноси и религии, заобградена от враждебно настроени държави, и без достъп до питейна вода, успява чрез партията на Народното Действие да мобилизира човешките си ресурси и за 35 години да постигне скок от третия свят в първия. Наложени са безкомпромисни закони, за да се изкорени шуробаджанащината и корупцията. Извикани са експерти от различни развити страни, които да създадат работещи планове за социално-икономическите сектори. След законите осигуряващи социално и икономическо спокойствие, постепенно са наложени морални норми и ценности уважаващи различните култури (индуси, малайци, китайци) и религии (будисти, мюсюлмани, християни и др.), за да могат да просперират всички.

Да, ние сме славяни. Южни. Може би малко по-южни отколкото трябва. Но заедно можем да оборим Станислав Стратиев, че освен за сексуална революция, за другите не ни стига потенциал.

Повече за Юри Безменов (известен като Томас Шуман) и книгата му Любовно писмо до америка

https://www.youtube.com/watch?v=5gnpCqsXE8g

Станислав Стратиев – Разговор на български турист с немски гълъб на Мариенплац в Мюнхен

Лий Куан Ю  От Третия Свят до Първия: Приказката на Сингапур: 1965 -2000

From the Third World to the First: The Singapore Story: 1965-2000

https://www.goodreads.com/book/show/144409.From_Third_World_to_First

Стефан Желев практикува право като юрисконсулт към общината в Съдбъри, Онтарио в Канада. Той е възпитаник на правния факултет на Университета Куинс (Queen’s University) в Кингстън, Онтарио със степен Juris Doctor. Завършил е магистратура по Политически Науки в Централно-Европейския Университет в Будапеща (CEU) и бакалавърска степен по Политически Науки и Международни Отношения в Американския Университет в България (AUBG). Завършил е специализация по международно частно право (international private law – Directed Studies) в Академията по Международно Право в Хага.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *