АкцентУкрайна

Има фактори, подкрепящи Зеленски, че войната може да свърши по-бързо от очакваното

Зеленски прави продължително посещение в САЩ. До момента не е разкрил подробности от т.нар. план за победа, но използва възможността да изложи отново украинската позиция и да убеди колебаещи се страни. Кулминацията ще е срещата му с Байдън и кандидат-президентите. Планът на Зеленски предвижда един справедлив мир. А той няма да бъде такъв, ако на агресора бъде позволено да спечели каквото и да било. Справедливост ще има тогава, когато Украйна възстанови териториалната си цялост. Вторият акцент е стремежът да бъде постигнат траен мир, което означава Русия да не може да поставя условия и да налага марионетен режим в Киев. Третият акцент е членството на Украйна в НАТО, коментира в студиото на Алтернативата проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Въпреки изтощението си Украйна продължава да поддържа борбата си за независимост. Тръмп се старае да поддържа неутрална позиция, което е странно предвид традиционната политика на САЩ. Не можем да кажем с категоричност какъв курс би предприел той, ако спечели изборите. Нереалистичната е идеята му, че ще постигне мир за ден. Него го привличат автократичните модели на управление – наскоро дори даде Орбан за пример и се срещна с Ким Чен Ун. Екипите и на двамата кандидати обаче са твърде внимателни. Украйна не получава пари, а оръжие.

Експертите в огромната си част се обединяват около тезата, че от Русия не би трябвало и не се очаква да използва ядрено оръжие. Има хипотеза, че Русия може да атакува ядрени реактори на украинска територия, което може да се разглежда като алтернатива на използването на ядрено оръжие. Идеята, че отиваме с план за победа служи, за да промени възприятията. Западът бързо се обедини около формулата, че ще помага на Украйна колкото е необходимо. Но 2,5 години са страшно много време и това се отразява на украинското общество. Трудно е да се прогнозира кога ще свърши една война, но има фактори, подкрепящи твърдението на Зеленски, че войната може да свърши по-бързо от очакваното.

Русия също постига успехи, но пък Украйна нанася самостоятелни удари. Ясен и категоричен резултат няма да има или ще бъде ограничен до цели с ясно военно назначение. Очаква се руската икономика да започне явните признаци на срив в средата на следващата година. Това може да доведе до рязка промяна и търсене на бърз изход в полза на Украйна, посочи в заключение проф. Тагарев.

Product Image
Абонирайте се за Daily Brief A&A

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *