Регионът

Rg.ru: Митрополит Амфилохий: Черна гора не би съществувала без Русия

(Дез)информация/Анализи

Черногорско-Приморският Амфилохий отговори на черногорския президент Мило Джуканович, който обвини Белград и Москва, че използват Сръбската православна църква (СПЦ), за подкопаване на евроатлантическия курс на Подгорица. Духовникът каза, че зад масовите протести в тази балканска държава стоят „Черна гора и Божията църква“.

„Черна гора никога не би съществувала, ако я нямаше Русия,“ каза митрополитът. „Следователно (Джуканович) не плюйте срещу Сърбия и Русия. Без Русия нямаше да има Черна гора. Това е повече от ясно и ще се помни с векове. Русия и Сърбия са тук с нас, но в същото време тук е с нас целият православен свят на Изтока и Запада. „

„Споменах тук и нашите братя мюсюлмани, както и техния известен богослов от Азия. Той посъветва всички мюсюлмани на Балканите да подкрепят православните християни в защитата на светилищата, тъй като смята, че онзи, който заплашва православните светилища, светилищата на повечето хора, ще постави под заплаха джамията, тъй като един закон, когато бъде приет, не може да се прилага само за един „, каза той.

Министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин не остави без саркастичен коментар думите на черногорския лидер. „Ако в Черна гора се появи коронавирус, тогава няма съмнение, че президентът на Черна гора Мило Джуканович ще обвинява Сърбия или Русия за това и ще поиска помощ от НАТО“, подчерта политикът и добави, че за Джуканович „сърбите в Черна гора определено не са граждани на Черна гора, т.е. следователно той ги възприема като агенти на Сърбия и Русия “.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Масовите протести в подкрепа на СПЦ с искане за отмяна на дискриминационния закон „За свободата на вероизповеданията и убежденията и правения статус на религиозните общности“, който тресе Черна гора от два месеца, са от съществено значение не само за региона на Балканите, но за целия православен свят и имат шанс да повлияят сериозно хода на развитието на историята. При това, както авторитетните религиозни, така и светските личности вече открито предупреждават президента на Черна гора Мило Джуканович, че не може да върви срещу собствения си народ – той няма да му прости.

Коментар на АА

Изявлението на Митрополит Амфилохий от Сръбската Православна Църква, който беше спешно изпратен от Аман в Черна гора, със сигурност сте го чували във версията – ако не беше Русия, нямаше да я има и … тук можете да замествате Румъния, България, Сърбия, Черна гора, Македония и така нататък.  Няма никаква разлика между думите, които използват представителите на руската православна църква и на руската държава. Това е отличително на цезаропапизма в Източното Православие, което поставя сюзерена и като водач на Църквата.

По интересното е, че в почти всички случаи руската православна църква е изиграла и продължава да играе силно отрицателна роля в оформянето на съответните национални църкви като автокефални. Тук е затворено едно крещящо противоречие – докато РПЦ препятства съществуването на тези национални образувания, руската държава ги „освобождава“.

Черна гора остава първостепенна цел на хибридните усилия на Кремъл, като по-голяма част от усилията са синхронизирани със сръбската православна църква и властите в Белград.

* https://rg.ru/2020/03/01/mitropolit-amfilohij-bez-rossii-ne-bylo-by-chernogorii.html

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *