АкцентАнализи & Алтернативи

Алтернативи & Анализи: Животът и пролетта победиха – дойде Великден!

Contra impudentem, stulta est nimia ingenuitas

Прекаленото благородство срещу безочливия е глупост

Заповедта за налагането на тотална карантина и извънредното положение на здравния министър е нищожна и незаконна, това казват все повече юристи. За това тя ще падне във ВАС.

Ако сме държава. Оказа се, че поредица от правителства са се готвили за среща с грипни пандемии. Направили сме система от мерки, които да ни позволят колчем настъпи подобно събитие, не да се лутаме, а да имаме и прилагаме план за действие.

Като чета тези документи и ме обхваща уважение към тези хора, бивши управленци – държава сме, помислили сме предварително.

Нищо не ни е задължавало да прибягваме до импровизации и извънредни мерки, като прегазваме изградената с години нормативна база, стратегии и планове за борба с бедствия, включително и емидемии, които също според Закона за защита при бедствия спадат към природните бедствия.

За да се задейства обаче националната спасителна система, пак според тези базови документи, има условия и критерии. Оправданията със СЗО, че била обявила пандемия никак не са убедителни, защото никакво решение или декларация на тази организация, не са задължителни за изпълнение. Борбата с бедствията и епидемиите са прерогатив на националните власти. Самата СЗО се издъни, в началото беше плаха и се подведе по официалните обяснения на китайските власти, които очевидно прикриваха истината, или поне искаха да я вкарат в политическата си целесъобразност. В последните дни пък Световната Здравна Организация изглежда за да компенсира, е излишно агресивна, крайна, и често противоречива.  

Причината да не спазваме стандартните процедури вероятно е защото към датата на първите мерки и извънредното положение, не сме имали достатъчно данни за достигнат праг на заболеваемост, който да ни позволи да обявим не само извънредно положение, но и обичайната епидемия. Нещо които всички знаем че става всяка година. Картата на България, по области светва в червено или жълто. Хората заболяват, някои умират, но животът продължава.

За това бе взето „политическо решение“, което измести закона, и вместо пандемичен комитет начело с вицепремиер, измислиха този съвещателен „пунта мара“ орган – Национален Оперативен Щаб. Сложиха начело шефа на ВМА, комуто наредиха вместо модерни одежди да надене генералската униформа и да внушава смъртна опасност и „Родината зове“.

И направиха пробив в световната епидемиология, като за пръв карантираха здрави, а не болни хора.

Сега колкото и да ви говорят, че „страх лозе пази“, и че мерките са спасили нещата, това е вярно само в очита на самия щаб и на Борисов.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Първо, защото главния аргумент – мерките са били навременни не издържа дори елементарен проверка на фактите, ако разгледаме целия глобален ход на заразата и наложим върху нея „навременните“ действия на правителството. Достатъчно е да измерим разстоянието от почти 40 дни от първите данни за проблем в Ухан, от една страна, и първите признаци на тревога в нашите власти.

Толкова „навременни“ бяха действията, че когато обявихме извънредното положение се оказа, че сме по „бели гащи“ – без маски, без защитни облекла, без план за действие, без тестове. И като тръгнахме да ги търсим, видяхме че много преди нас са ги изкупили. Толкова по въпроса за навременността. Ако за някои броят на телефонните разговори с канцлери, премиери и президенти е антикризисна мярка, за мен и за мнозинството от хората е метод за ориентация и печелене на време.

Нито в началото на мерките, нито сега има данни за масово заразени. Ето и още един железен аргумент, защо твърдението на щаба, че за заради „мерките“ нямаме скок на заразените, е логически и фактологически невярно.

Извънредното положение, във вида в който се прилага, по никакъв начин не се намира в причинно-следствена зависимост, с текущите данни за заразата. Ако са верни данни за глобално измерена средна вирулентност и те се приложат върху ситуацията у нас, би трябвало да наблюдаваме сходни или поне съпоставими резултати на тези от страните с най-хард подход и най-строга карантина. Дори в Китай при тотално изпразнени улици, при полиция и жандармерия навсякъде, след карантината, се регистрира много по-висок скок в броя на заразените. Приложена към нас тази матрица, би трябвало да имаме няколко хиляди заразени. Поне.

На всичко отгоре, мерките у нас са по-строги на думи, по пресконференции, казармата ни е „мека“ и примката са саморазхлабва. И това обстоятелство трябва също да увеличава бройките и на заразени и на терминалните случаи. Но не би.

В Китай беше демонстрирано как авторитарен режим се справя с епидемията с коронавируса, без има реална представа и независима верификация на данни, но пак ръстът беше значителен.

Така бе и в най-добрата реакция в демократична страна – като в Южна Корея.

А сега вижте данните от изследването на полицаите, вижте данните в платформата за споделяне на резултатите на клинични лаборатории, от всички изследвания, срещу които толкова ревностно се противопоставяха от Щаба. Няма данни нито за голям брой заразени, нито за преболедували – всичко е под 1 процент!?

Следователно, нито когато са обявявали извънредното положение и са арестували по домовете си милиони българи, са имали оправдание, нито сега го имат.

И тук стигаме до ключовия въпрос – защото защитните ни механизми срещу паниката и страха, срещу безочието, користта и глупостта не сработиха. Защото докато хипохондрията стана национална диагноза, далаверите си вървяха.

Защо изядохме солта, ядеме боя и накрая ще платим и жълтиците?

Нали уж един човек се лъжеше много пъти, много хора веднъж, но според логиката, нямаше как да ни излъжат целокупно и през цялото време. Трябваше някой да ни предупреди, институции, които да ни защитят. Имаме и специални служби, и разузнавания, които да ни бъдат „очите“ и „ушите“, да ни известят за беда преди да настъпи. Имаме и прокуратура, имаме закони, администрация и …. се получи библейското „всички се отклониха от пътя, вкупом станаха негодни“ /3:12, Послание на Апостол Павел до римляните/.

Делата срещу заповедта на здравния министър са вече факт. Всички прависти с които съм говорил, твърдят, че тя трябва да падне в административния съд.

Както виждате постепенно излизаме от упойката, и хората започват да се ориентират в обстановката. Представяте ли си какво предстои след падането на заповедта?

Какви искове ще се стоварят срещу държавата за причинени щети, за нарушени права, за посегателства върху конституцията, и т.н. Това именно ме кара да бъде скептик, че Върховния административен съд ще гледа на този казус през призмата на правото.

Каквото и да се случи, дори да падне заповедта, това няма да отмени промяната в поведението на повечето от нас. Ще живеем дълго със спомена за тази криза, за да бъдем готови следващия път и да не ни манипулират толкова лесно.

Главният прокурор не може да огрее навсякъде и да прикрие всичко, макар че се опитва. Ето днес повдигнал обвинение срещу шефа на Българския Фармацефтичен Съюз с ясното съзнание, че е ялово.   

Започва операция – отвличаща маневра, търсим виновник и паралелни събития, които да потопят проблема. Ще започне и позитивния наратив, как сме се възползвали от кризата, как сме ускорили реформите и електронното правителство и т.н.

Жалко за генерал Мутафчийски, къде го чукаш, къде се пука? Обещаха му бляскава кариера, президент щеше да става, а то – бушон, късо и обратно в строя.

Както казах вчера процесите вървят неумолимо в посока, която до Великден нещата ще се променят и хората постепенно ще започнат да излизат от самоналожения арест. И извънредното положение ще падне далеч пред 13 май. Съзнанието на властимащите, че са съгрешили ги прави все по агресивни, за това ще се противопоставят с всички сили на връщането към нормалността. Това извънредно положение им дава възможност да управляват на практика без опозиция, без протести.

Въпреки всичко пролетта идва, а заедно с нея и Возкресение Христово. За това без да ви агитирам да ходите до и в Храма, не се страхувайте. Животът е по-силен от всеки авторитаризъм.

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *