АкцентРегионът

BGR.NEWS-FRONТ.INFO: Турски студенти в Русия: Образованието там е невероятно — строга дисциплина, нямаш право на грешка…

(Дез)информация/Анализи

Младите хора, които получиха образование в Русия за работа в АЕЦ „Аккую“ — първата атомна електроцентрала, проектирана в Турция, разказват на изданието за преживения опит. Според тях най-запомнящото се нещо, с което е трябвало да се сблъскат, е била строгата дисциплина и липсата на правото да правят грешки.

Превод от Hürriyet, Турция: 

Шестима млади хора, преминали трудно обучение в Русия за шест години и половина, за да работят в АЕЦ „Аккую“, разговаряха с Хюриет.

Според тях „обучението беше много подробно, сериозно и строго“, „нямаш право да правиш грешки“, „имаше уроци за Чернобил“, „ако се провалиш дори в един предмет, това би означавало край за нас“, „гледаш на улицата и чувстваш сякаш живееш в някакъв руски роман», «никога не ни беше позволено да забравим нищо, трябваше да знаем всичко».

„Една година обучение по руски език, три години общо инженерство и две години и половина специализирани предмети“, споделят руските възпитаници от Турция.

Учеха ни никога да не правим грешки.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни




Постоянно ни обръщаха внимание на грешките, които бяхме направили по-рано. Изпитната система беше доста сложна. Нямахме право да се провалим в нито една част. Този, който се провалеше, биваше изключван от учебния процес. На изпитите можехме да използваме само химикалка. По време на изпита преподавателите ни задаваха въпроси като на интервю.“

През цялото време бяхме на тръни…

Постоянно ни изпитваха…

Коментар на АА

Заедно с изграждането на АЕЦ „Аккую“  Русия пое ангажимента да подготви първите инженерно-технически кадри за централата и да помогне на Турция сама да организира обучението на следващите в турски ВУЗ.

Ядрените технологии изисква тясно специализирани кадри, които с времето развиват пряка зависимост от поддържане на публичен имидж, който да внушава на обществото че ядрената енергетика е приемлива и надеждна.

Това интервю в Хюриет е типичен пример за подобна подкрепена от държавата имиджова кампания, в която се възхвалява руската образователна система и неутрализират страховете от ядрена авария като тази в Чернобил.

Обърнете внимание, нарастваща част от безопасността в една ядрена централа зависи от технологии и автоматични системи, които изключват човешка грешка. В този смисъл обучението, което набляга на страх от грешката  със сигурност е по-малко достоверен от този, които изгражда мислещи и самокритични люде, които се интегрират и възползват от технологии и процедури.

https://bgr.news-front.info/2020/06/24/turski-studenti-v-rusiya-obrazovanieto-tam-e-neveroyatno-stroga-discziplina-nyamash-pravo-na-greshka/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

One thought on “BGR.NEWS-FRONТ.INFO: Турски студенти в Русия: Образованието там е невероятно — строга дисциплина, нямаш право на грешка…

  • Hi to all, because I am in fact eager of reading this website’s post to be updated
    daily. It consists of good material.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *