АкцентАнализи & Алтернативи

Алтернативи & Анализи: Борисов играе ва банк, заплашва САЩ че ако наложат санкции срещу Турски поток, ще спре интерконектора с Гърция

„24 часа“ са медийната пощенска кутия на Борисов. Току що появила се статия предупреждава, че днес по-късно САЩ ще обявят санкции срещу ангажираните в Турски поток компании, включително срещу компаниите които работят по него в България. Малко по-късно през деня държавния секретар Майк Помпео направи очакваното изявление, което потвърди опасенията на Борисов. Може да се спекулира дали това ще засегне Булгартрансгаз като възложител и страна по договора за пренос с Газекспорт или компаниите които го изпълняват – Аркад.

Със сигурност санкциите могат да касаят и български и други компании подизпълнители.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




САЩ приключват със специалното третиране, което Борисов и Гешев се бяха договорил във Вашингтон и компромисите, които правеха че сме страна членка на НАТО.  

Поради характера на срещата между Борисов и посланик Мустафа, няма как „24 часа“ да има друг източник, освен самия премиер. А това означава, че чрез информационния теч той иска да изпрати обратен сигнал.

И той се съдържа във втората част на съобщението в близката до властта медия, а именно че поради нестабилната политическа обстановка, разбирай протестите които ми искат оставката, в отговор Борисов няма да може да гарантира завършването на интерконектора Гърция – България, по който според премиера щял „да тече американски природен газ“. Нарочно не поправям оригиналното съдържание, защото тук точността не е най-главното – всеки знае че втечнения природен газ може да и руски, американски, катарски, алжирски, мозамбикски и т.н.

Борисов е истински притеснен, но се решава за пръв на открита конфронтация със САЩ.

Проектът за интерконектор с Гърция винаги е бил трън в очите на енергийния ни истаблишмент, свързан с Газпром и руските интереси.  Толкова много опити за спиране, забавяне, бламиране на проекта имаше от политици и олигарси, свързани с Газпром, че е цяло чудо че стигна до тук. Опитите за дискредитация на ръководството са ежедневни и пак от същите, които го бавят или отричат.

Факт е, че има забавяне и по Турски и по АйДжиБи, но също е факт, че Турски поток е личен ангажимент на Доган-Борисов-Пеевски към Кремъл. Дадени са пари, затова са и охраните от НСО.

За това с тази статия от официоза Борисов отправя зов за помощ към Москва да спаси правителството му и едновременно това извинение, че му САЩ му пречат да изпълни обещаното.

Няма друг по-значим фактор за бавенето на оставка на Борисов от това, че му трябва време за да завърши Турски поток.

Рано или късно тази двойственост в американската външна политика – да громиш Северен поток, а да си мек по Турски поток – трябваше да има край. Вижте анализите ми от последните години. Предупреждавах, че геополитически проекта е невъзможен.

По същият начин по който Борисов си мислеше, че може да направи АЕЦ „Белене“ с китайски пари и руска технология, като лъже света че се е разбрал с Макрон и Тръмп. Както го предупреждавах многократно, играе игра за която няма нито карти, нито умения.

Тази игра приключи, но анализът ще продължи.

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *