АкцентАнализи & Алтернативи

Предизборните маневри на БСП – игра с нулева сума

Едно нещо със сигурност мога да твърдя, щом повечето крила на БКП – БСП се обединяват за да оцелеят значи моделът на прехода, замислен от Партията през 80-те е катастрофирал. Нинова използва тежката ситуация за да излезе обединител, макар че именно тя направи много за маргинализацията на партията. Опита се да приласкае Дончева, защото има остра нужда от нейното ярко, антиборисовското говорене и протестърски капитал. Не успя, защото разломите се оказаха по-дълбоки отколкото предполагаха.

Последните избори показаха, че БСП е минало покрай истинската протестърска енергия, докато търкаше „опозиционните“ банки. Днес не я припознават като реална опозиция.

Опитват се да трупат антиборисовски капитал покрай служебния кабинет, но отново има проблем – кредитът отива към конкретните личности, не към БСП.

Първанов и Петков пък са руската връзка и гаранцията, че общата коалиция няма да кривне от болшевишката коминтерновска линия и да се европеизира чрез социалдемократизация.

Явно Москва разбра, че с по-радикалните русофилски варианти на влияние няма да се получи. Провалът на главният русофил Малинов на изборите бе оглушителен.

Интересен е въпросът – как се съотнася обединението на БСП към президента Радев, защото е ясно, че тази чисто партийна консолидация около Нинова, не означава автоматично укрепване на позициите на президента?

Да си припомним, че Първанов е антитеза на Радев и на неговата привързаност към инициатиата „Три морета“.

Всички бивши и настоящи „боляри“ на БСП се обединяват от страха за летален край на „кораба-майка“.

Но истинският разговор за самоопределението тепърва предстои за връщането към европейските корени на Благоев и Кирков и отрицанието на съветското и коминтерновското начало.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




В БСП с този лидер, след поредица от поражения няма дух на победители, нямат нова енергия, нямат нови послания за важните теми на България в ЕС и НАТО.  Всеки път когато в Европейския съюз, както и сега със скандала с отвличането на самолет в Беларус, което предизвиква възмущение в цяла Европа, на Позитано 20 да мачкат каскети и да пристъпват неловко от крак на крак, с открити или прикрити прокремълски позиции. Трудно могат да вместят потенциалните избиратели на Румен Радев в тесните си партийни редици.

На всичко от горе гранд корупцията у нас, особено тази с енергийните шлемове и атаката срещу КТБ е свързани с лидери и свързани с БСП като Станишев и Орешарски, като Първанов, който не остана „капо“ и Овчаров, „инкасатора“, при раздаване на финансовата благословия около енергийните шлемове. Но келепира свърши и за новите поколения лидери на БСП трудно може да се намери устойчив мотив от държавния „бизнес“ с Русия – нито природния газ, нито нефта, нито инфраструктурни обекти, нито туризъм, нито износ – могат да мотивират лидери на социалистическа партия в държавата членка на ЕС. Прекалено маргинални са. Трябва да измислят нови проекти с корупция.

ИТН и ГЕРБ изтласкаха столетницата на трето омясто, но и това не е дъното.

Няма ентусиазъм, няма енергия, няма патос.

Уморени политици, далеч от понятието модерна лява европейска партия.

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *