АкцентРегионът

IES ENERGY BRIEF: Северна Македония и Гърция подписаха сделка за 100 млн. eвро за изграждане на газова връзка

Dragana Petrushevska ,  09, 2021, seenews.com

Скопие – Правителствата на Северна Македония и Гърция подписаха споразумение за изграждането на трансграничен интерконектор за природен газ на стойност 100 милиона евро (118,7 милиона долара), съобщи правителството в Скопие.

Правителството на Северна Македония ще допринесе с около 54 милиона евро от общата инвестиция, се казва в прессъобщението.

Интерконекторът ще помогне на Северна Македония да гарантира сигурността на доставките на газ и ликвидността на газовия пазар, както и ще осигури достъп до природен газ през Южния газов коридор.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




По време на изграждането на интерконектора, който ще свързва газоразпределителните мрежи на двете страни, ще бъдат наети хиляди хора, се цитира в прессъобщението гръцкият министър на околната среда и енергетиката Костас Скрекас.

Очаква се държавната компания на Северна Македония National Energy Resources (NER) и гръцкият газов оператор DESFA да подпишат скоро споразумение, което ще гарантира изграждането на интерконектора.

По-рано тази година северномакедонската NER и държавното предприятие за производство на електроенергия в Северна Македония ESM подписаха меморандум за сътрудничество за инвестиране в проект за изграждане на плаващ терминал за втечнен природен газ и газова централа край крайбрежния град Александруполис в Гърция. Северна Македония планира да инвестира над 380 милиона евро в 25% дял в бъдеща електроцентрала с мощност 800 MW и 370 милиона евро в 10% дял в терминала за втечнен природен газ, заяви през март премиерът Зоран Заев.

Терминалът за LNG в Александруполис, който се очаква да започне да функционира в началото на 2023 г., се планира да включва плаващ блок за съхранение и регазификация на LNG (FSRU), който ще бъде нов, независим енергиен портал за пазарите в Югоизточна и Централна Европа. Станцията ще има капацитет за съхранение на втечнен природен газ от 170 000 кубически метра и капацитет за доставка на природен газ, който ще надвишава 5,5 милиарда кубически метра годишно.

Южният газов коридор се състои от Транс-Адриатическия тръбопровод (TAP), Южно-кавказкия тръбопровод (SCP) и Транс-Анадолския газопровод (TANAP). Свързвайки се с TANAP на границата на Гърция с Турция, TAP върви през Северна Гърция, Албания и Адриатическо море, преди да достигне южното крайбрежие на Италия, където се свързва с италианската мрежа за природен газ.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *