АкцентБългария

News-front.info: Гласът на Мордор: Какво прави премиерът неудачник на чужд празник?

(Дез)информация/Анализи

Със съкращания

При планирането на „Южен поток“ се предполагаше, че България ще стане входната точка за газопровода към Европа. Подобни възможности трябва да се хващат с две ръце. Ползите са очевидни, и то без разходи. Първо, това е евтин газ за самата България, страна, в която нито жизнения стандарт е на ниво, нито с икономиката нещата са добре. А евтиният газ със сигурност би помогнал както на населението, така и на икономиката. Второ, България би могла да изгради необходимата инфраструктура и да се превърне в основната точка за разпределение на газ за Южна Европа, чак до Италия. Вероятно дори и не си струва да се говори колко пари би донеслo това в българския бюджет. И накрая, на трето място – работни места.
Газопроводът е сложно нещо. Това не е само газова тръба във вашия апартамент с един клапан, който отива до газовата печка. Газопроводът е цял високотехнологичен комплекс, който трябва да бъде добре поддържан. Самите тръби, помпени станции, тръбни отоплителни системи в студения сезон – тонове оборудване и стотици километри проводници и затова има много, много много работни места и специалистите трябва да са доста квалифицирани.
Като цяло – за България,за нейните хора и икономика – има солидни плюсове. Няма минуси. Както всъщност за цяла Европа, над която стои

Европейската комисия. Но именно Европейската комисия постоянно оказва натиск върху България по въпроса за „Южен поток“. И България послушно се навежда. Безкрайна координация, забавяне, приспособяване на съществуващите закони само за да усложни изпълнението на проекта. Не търсете никаква логика в това, няма я. Това не е първият път, когато Европа се е простреляла в крака, придържайки се към прословутото „евроатлантическо единство“, което между другото се пръска по шевовете през последните няколко години.

Външната политика на България през цялата история, като се започне от освобождението на България от турско робство от Руската империя, е забавно и интересно нещо. Две световни войни срещу Русия, а през втората – в съюз с основния световен канибал. По тази тема може да се говори безкрайно. И сега България е в Европейския съюз и НАТО.Не може да се каже, че е страната е особено щастлива. България, чиито плодови и зеленчукови продукти някога са били по всички рафтове на СССР, сега купува зеленчукови продукти от Европейския съюз.
Защото така трябва. Очевидно за „евроатлантическото единство“. Страната е една от най-бедните в Европейския съюз. С прекрасен климат, доста голяма площ и работещи хора. Нещо очевидно се обърква. Един от компонентите на това „нещо“ е русофобската политика на българското ръководство. Което, между другото, е напълно в противоречие с интересите на страната. Това всъщност се доказва от историята на преобразуването на „Южен поток“ в „Турски поток“, в който България, вместо да стане един от основните бенефициенти, е в кулоарите.

Гледах премиера на България Борисов по времето на откриването на „Турски поток“ и най-вече се чудех какво си мисли в този момент. Какъв неудачник  се е оказал в цялата тази история? Колко милиарда евро е загубила страната му? Колко българи не получиха добра работа? Съмнявам се. Малко вероятно е такива политици да се грижат за интересите на собствения си народ. В противен случай щяха да се държат съвсем различно. Е, поне да е като в Унгария, чието правителство поставя интересите на своята страна над прословутото единство и дори над интересите на Европейския съюз. Разбира се, за това трябва да имате воля и сила. И тези качества като цяло са много рядко нещо сред съвременните политици.

А Бойко Борисов, въпреки усмивките си, наблюдаваше отварянето на „Турски поток“ като неудачник.Неудачник на чужд празник. Дори повече от това – на онзи празник, който можеше да бъде негов, но самият той беше посредствен … – тук трябва да има нецензурна дума, извинете.

Много бих искал тази история да се превърне в урок за България, но това едва ли ще се случи. Ще мине малко време и разговорите за „агресивна Русия“, „евроатлантическа солидарност“ и други глупости ще започнат отново.

Коментар на АА

Около церемонията по пуска на Турски поток рязко скочи броя на пропагандните материали, които целят да внушат на българската и на международната общественост за пореден път фейк новината, че България е спряла Южен поток.

Истината е, че Южен поток беше спрян от Русия заради анексията на Крим, което направи невъзможно финансирането му и италианската ЕНИ като партньор се оттегли от проекта, седмица преди Путин да прехвърли вината на България. Която пък по необясними причини се съгласи безропотно с отредената и роля на виновник, за да се даде възможност на Москва да не обяснява вътре и извън страната си, какви са последиците от „Кримнаш“.

Типичната схема, при която се внушава, че всеки газопровод от Русия има само ползи, и никакви разходи е валидна само в пределите на офисите на пропагандаторите. Самият факт че за пореден път България изпитва огромни проблеми в прокарването на руските интереси в ЕС, като инкасира негативи заради фаворизирането си на Газпром за сметка на неговите конкуренти, красноречиво доказва точно обратната теза – че ползите от проектите „потоци“ на Газпром са спорни и вероятни, докато щетите са незабавни и значими.

Високомерието на руските пропагандатори личи и в това, че те знаят по-добре от страните членки на ЕС кога им е изгодно да реализират руски проекти или кога „да се застрелят в краката“. Толкова са се вдигнали в небесата, че не разбират, че Газпром е просто една от многото компании , които могат да доставят газ. Прави го на високи цени и ако иска да остане на пазарите ще трябва да се конкурира. Именно тук е особеността на договорите с Газпром, Кремъл си мисли, че са незаобиколими и незаменими, и в момента в който разберат че не са, тръгва кампанията за „неблагодарните“, за „неразумните“ и за „застрелването в крака“ защото не бързат да приемат всеки ход на Газпром за благодат.

Атаките срещу българския премиер само потвърждават тезата, че Москва разчита на постоянна медийна преса срещу него за да го принуди да изпълни обещанието си, дори ако трябва за сметка на неговите лични позиции в ЕС и в отношенията му със САЩ.

Оценката за това че вчера е имало „празник“ в Истанбул на церемонията също може да бъде отнесена към пропагандните. От целия проект Турски поток вчера бе пусната първата тръба, която на всичко отгоре от началото на годината е натоварена наполовина, при това природния газ от нея трябваше да бъде реализиран само в Турция, а се оказа, че няма достатъчно търсене и сега се насочва към България.

Добрата новина, която идва от последния параграф е, че най-накрая в Русия са разбрали, че каквото и да пишат и с каквито и епитети да наричат българските политици, те вече не могат да очакват да нареждат, а София да изпълнява. Все пак доста време им трябваше.

* https://news-front.info/2020/01/09/golos-mordora-chto-delal-premer-ministr-neudachnik-na-chuzhom-prazdnike/

Уважаеми читатели. За да има тези оригинални анализи, прогнози и коментари, разчитаме на вашата подкрепа чрез суми по ваша преценка преведени по нашата сметка: BG58UBBS80021090022940
В скоро време ще разширим опциите за плащане.
Благодарим Ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *