АкцентСветът

Tsargrad.tv: Убийството на Сюлеймани оставя САЩ без друг избор, освен да напусне Близкия изток – експерти

(Дез)информация/Анализи

Военният експерт Юрий Лямин, кандидатът на историческите науки, главният редактор на списание „Архонт“ Антон Бредихин и политологът Наталия Елисеева коментираха пред Федералната агенция за новини ситуацията в Близкия изток , която се нажежи след убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани от американските военни и ответната реакция на Иран. Според тяхното общо мнение, САЩ трябва да оставят Близкия изток сам и да напуснат региона незабавно.

Според военния експерт Юри Лямин, ответния удар на Иран срещу военните бази на САЩ се превърна в абсолютно оправдано действие след убийството на иранския командир на „Ал-Кудс“ КСИР генерал Сюлеймани, извършенo от САЩ. В този случай Иран се ръководи от член 51 от Устава на ООН, който дава право на всяка страна да се самозащита при въоръжено нападение.

Американците използваха Близкия изток като разменна валута във външната политика, според Наталия Елисеева. Те считат този регион за източник на ресурси и платформа за укрепване на своите външнополитически позиции, отбеляза тя в разговор с FAN.

Американците окончателно се наиграха в Близкия изток, заяви Антон Бредихин. Отвратителният акт на Вашингтон показа на света безпринципността на американските политици. Русия трябва да отстоява хората, подтиснати от американците, смята експертът. „Време е да покажем новата „ кузькину мать“ (да ги поставим на място)  на Вашингтон“,каза Бредихин.

Коментар на АА

Много от анализаторите на Близкия изток в Русия предпочетоха не да погледнат на обективната причинно—следствена връзка в събитията, и поредицата от ескалиращи провокации на Иран срещу САЩ, които кулминираха с нападението срещу посолството в Багдад, а да се фокусират върху убийството на Солемайни като някакъв изолиран и враждебен акт.

Цитираният член 51 от Устава на ООН, макар и да дава право на инвидиуална и колективна самозащита при нападение, предполага незабавна намеса на Съвета за Сигурност на ООН, а Русия и Китай блокираха свикването на СС на ООН след атаката срещу американското посолство, по инициатива на САЩ с искане да бъде потвърдена неприкосновеността на дипломатическите представителства. Тоест Русия и Китай де факто осигуриха дипломатическо прикритие, на организираното от генерал Касем Солеймани нападение срещу посолството на САЩ в Багдад. Така не оставиха възможност на САЩ да се възползват от механизмите на ООН за защита на своите интереси и доведоха до тази ескалация.

Факт е, че нито Иран, нито САЩ имат нужда от ескалация на напрежението. Не е незабавен факт, че кризата е отшумяла, нито че двете страни ще намерят бързо и лесно пътя към преговори и регулиране на ситуацията.

Надеждата, че САЩ ще се изтеглят от Близкия изток е ефимерна, не само защото присъствието на американски военни в много страни в райони не е по тяхно искане, а по настояване на съответните правителства за да осигурят мира и сигурността в район, в който има много напрежение и конфликти. Военният контингент в Кувейт например остана след нападението на Ирак срещу тази страна. В страните от Залива пък те осигуряват критично важни морски маршрути за суровия петрол, които постоянно са обект на заплахи – нападения срещу танкери, блокиране на трафик – всичко с цел създаване на турбуленции в глобалните пазари.

Що се отнася до изтеглянето на американския контингент от Ирак, действително настъпи объркване във връзка със заявление на командващия този контингент американски генерал, непосредствено след заявлението на Иракския парламент. Но то беше веднага опровергано от Белия дом и Държавния департамент. При всички случаи, то не може да стане в условията на отсъствие на достатъчен собствен потенциал в иракските сили за справяне с Ислямска държава, още по-малко в такъв пожарен режим без преговори и последствия.

Факт е, че Русия разчита на това изтегляне за да засили присъствието си в района, но е спорно че Москва е добре дошла, особено след историята на нейното присъствие в Сирия и сегашните и опити да дестабилизира ситуацията в Либия.

* https://tsargrad.tv/news/ubijstvo-sulejmani-ne-ostavljaet-ssha-inogo-vyhoda-krome-kak-pokinut-blizhnij-vostok-jeksperty_233405


Уважаеми читатели. За да има тези оригинални анализи, прогнози и коментари, разчитаме на вашата подкрепа чрез суми по ваша преценка преведени по нашата сметка: BG58UBBS80021090022940
В скоро време ще разширим опциите за плащане.
Благодарим Ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *