Iz.ru: Румъния обяви „увеличение“ на военното присъствие на Руската федерация в Черно море

(Дез)информация/Анализи

Румънският премиер Луис Орбан заяви, че ситуацията със сигурността в Черно море се е влошила на фона на „натрупването“ на военно присъствие на Русия в региона.

Той заяви това в четвъртък, 9 януари, след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Обсъждахме ситуацията със сигурността в Черно море, която се влошава поради засиленото военно присъствие на Русия. Подчертах важността на консолидирането на ролята на НАТО в региона “, цитира „Укринформ“.

Освен това страните по време на срещата се договориха да развият и засилят присъствието на сухопътните и военноморски сили на алианса „на източния фланг“ на Черно море, както и да окажат подкрепа на съюзниците в региона.

По-рано Столтенберг обяви стратегическото значение на Черно море за НАТО, във връзка с което организацията възнамерява да увеличи присъствието си там.

През ноември украинският адмирал обяви, че Русия е увеличила бойния си потенциал на Черноморския флот чрез въвеждане в експлоатация на корабите за круизна ракета „Калибър“ и инсталирането на ЗРК С-400.

Коментар на АА

Изказването на румънския премиер и разминаването на казаното от него с позициите на българския премиер още веднъж показва, че различията между двете страни във възприемането на руската заплаха в Черно море, намират адекватно отражение и в линия на разграничение между газовите потоци – през Турски поток – България и през Украйна Румъния – която определя и зоните на пряко влияние на Русия.

Рязкото нарастване на руското военно присъствие и практическото блокиране на цяло Черно море, извън териториалните води на крайбрежните държави, при последни учения с ракетни системи, от „непотопяемия“ самолетоносач Крим, още веднъж доказва, че без намесата на НАТО баланс на силите е невъзможен.

Докато Румъния предостави територията си и редовно съдейства на НАТО за укрепване на военно присъствие, България се двоуми, дори по вече поети ангажименти като Координационния център на НАТО във Варна.

* https://iz.ru/962671/2020-01-10/rumyniia-zaiavila-ob-uvelichenii-voennogo-prisutstviia-rf-v-chernom-more

Уважаеми читатели. За да има тези оригинални анализи, прогнози и коментари, разчитаме на вашата подкрепа чрез суми по ваша преценка преведени по нашата сметка: BG58UBBS80021090022940
В скоро време ще разширим опциите за плащане.
Благодарим Ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *