News-front.info: Президентът на САЩ иска да „прекрои “Северноатлантическия алианс

(Дез)информация/Анализи

Със съкращения

Понякога ни се струва, че Доналд Тръмп в политиката е като слон в стъкларски магазин. Често остава усещането, че е голям шегаджия.И понякога изказванията и решенията на американския лидер водят до идеята, че аматьорството, съчетано с талант и смелост, го превръщат в своеобразен новопоявил се политически алхимик. А реактивите, които смесва, дават нови, досега неизвестни, но много обещаващи вещества. Настоящият домакин на Белия дом предложи Близкия изток да бъде приет в Северноатлантическия алианс. Мисълта, трябва да отбележим е изключителна. И е малко вероятно  да дойде на ум на представителите на традиционните западни елити. Но Тръмп не спада към тях и затова всичко е възможно за него. Е, или почти всичко.По-рано се появи подобна идея за присъединяване на Русия към НАТО. Но тя много бързо си отиде. Това обаче не доказва, че предложението на Тръмп е обречено на също толкова славен провал. Неговата загриженост е разбираема и е свързана не само с Иран, Ирак и други страни от региона.

„Мисля, че НАТО трябва да се разшири и трябва да включим Близкия изток. Непременно “, казва Тръмп и добавя, че тогава в по-голямата си част американците ще могат да се върнат у дома, използвайки съюза за по-нататъшна борба с тероризма. С други думи, превръщайки го в един вид голям „ловец на глави“. И все пак подобна концепция, по-скоро приличаща на импровизация, лишена от логика и перспективи? Голяма част от онова, което изглеждаше невъзможно дори преди пет-десет години, днес е позната картина. Може само да се гадае коя от страните от Близкия изток първо би се присъединила към НАТО и в коя посока би се променила самата организация: още по-експанзионистична или все така насочена към сигурността. Ясно е, че Израел може да стане пионер в Близкия Изток.
А след него Катар, Кувейт, Обединените арабски емирства, Оман, Саудитска Арабия и Йордания. Би имало проблеми с Египет или Ирак. Останалите вероятно категорично не биха искали. Въпреки това има много противоречия между съюзниците на Вашингтон в региона и те едва ли биха могли да се съберат под един и същи покрив на НАТО.

Коментар на АА

Класическа статия от типа „противоречията“ в НАТО и непредсказуемия Тръмп, който иначе е наш „агент“.

Да започнем с това, че действително в началото на своето президентство Путин правеше софт тестове дали Русия не може да се присъедини към НАТО. Не се получи. Заиграването с темата разширяване на НАТО в този случай има конкретна цел допълнително да вбие клин между европейските членове на НАТО и САЩ, доколкото няма изгледи те да се съгласят с разширяване на зоната на действия на пакта, така както е определена от учредителния договор. 

Тръмп, по разбираеми причини, иска да не изглежда сам в политиката и военното си ангажиране в Близкия изток. Идеята за членството на тези страни, с която той флиртува има и друг контекст – битката с влиянието с Китай, в която трябва да се ангажира и НАТО.

Разбира се, американският президент го прави по начин, който да настрои дори най-близкия и европейски съюзник Британия против него.  Британският министър на отбраната заяви тези дни, че страната му ще трябва да повиши бойната си готовност да степен самостоятелно да може да води война без САЩ, защото не може да се разчита на Вашингтон.

Освен всички други пречки, няма начин НАТО да се разширява в зона, в която има проблеми със сегашния си член Турция.

Както е видно от анализа в руската медия, те си дават сметка за „особеностите“ в характера на Тръмп, но това не им пречи да използват максимално възможността за манипулации от хибриден вид.

* https://news-front.info/2020/01/11/prezident-ssha-pozhelal-perekroit-severoatlanticheskij-alyans/
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *