АкцентСветът

Tass.ru: “Турски поток”: Ще промени ли газопроводът енергийния пазар в Европа?

(Дез)информация/Анализи

Със съкращения

Санкциите на САЩ срещу газопровода „Северен поток 2“ и „Турски поток“ до голяма степен постигнаха основната си цел. Разбира се, те нямаха време да предотвратят пускането на “Турски поток”, но в Балтийско море швейцарската компания за полагане на тръби Allseas не изчака 30-дневния срок за приключване на работата, разрешен от САЩ, и веднага отклони своите кораби от маршрута на „Северен поток-2“. По този начин, изграждането му спря на около 93%, общата дължина на проекта e 2460 км. Точните дати за полагане на останалите 160 км от газовата тръба все още не са известни. Владимир Путин се надява, че газопроводът може да заработи до края на 2020 г. или през  първото тримесечие на следващата, тоест със закъснение от цяла година. Трябва да  се разбере, че в света няма много специализирани съдилища, които да завършат работата.
Очевидно заради външните санкции Русия ще трябва да разчита само на собствените си сили. И несъмнено забавянето на пускането на „Северен поток 2“ беше много силен удар за „Газпром“.

Газовият монопол не получи в необходимия момент алтернативен канал за доставка на газ до Европа, заобикаляйки Украйна, и затова трябваше да направи видими отстъпки при преговорите за продължаване на транзита. Първоначално руското ръководство предложи пълно отхвърляне на всички взаимни съдебни искове, в резултат на това Газпром спешно плати 2,9 милиарда долара на украинския Нафтогаз с решение на Стокхолмския арбитраж. Освен това през следващата година се планира да се изпомпват около 65 милиарда кубически метра гориво през територията на Украйна.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Така че в това отношение САЩ постигнаха декларираните политически цели – да попречат на Москва да напусне Киев без доходи за транзит на газ. В същото време САЩ не крият желанието си напълно да заменят с времето доставките на „токсичен“ газ от Русия за Европа със „свободен и демократичен“ газ (СПГ)  собственото си производство.

Решаването на въпроса за продължаване на транзита през Украйна обаче изобщо не означава автоматично прекратяване на външното противодействие на „Северен поток-2“. Логиката на този сюжет не позволява да се ограничи до половината мерки, следователно е възможно завършването на този проект отново да се забави по новооткрити причини.

Коментар на АА

Този материал на ТАСС се появява в деня в който Путин направи предложение за конституционни промени, а Дмитрий Медведев подаде оставка. Самокритичният тон на материал, в който се признава, че Русия не е постигнала своята цел да лиши Украйна от транзит, а дори е трябвало да и плати близо 3 милиарда долара в неустойки, очевидно навежда на мисълта, че двете действия – уволнението на правителството и критиката към дейността Медведев са свързани.

Вън от съмнение, Путин претърпя поражение, нито Турски, нито Северен поток бяха пуснати в експлоатация навреме за да може да окажат влияние върху преговорите с Украйна. А това беше стратегическа свръхзадача за Русия.

Прави впечатление, че в материала на се дават прогнози за сигурни срокове за довършването на „потоците“.

* https://tass.ru/opinions/7510353

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

One thought on “Tass.ru: “Турски поток”: Ще промени ли газопроводът енергийния пазар в Европа?

  • This is very interesting, You’re a very skilled blogger.
    I have joined your feed and look forward to seeking more of your fantastic post.
    Also, I’ve shared your website in my social networks!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *