Регионът

Regnum.ru: Вучич: Сърбия ще си сътрудничи с Русия и Китай, въпреки Запада

(Дез)информация/Анализи

Сърбия ще продължи и занапред сътрудничеството си с Русия и Китай, въпреки недоволството на западните страни. Това обяви на 22 януари президентът на Сърбия Александър Вучич на форума в Давос, думите му са цитирани от канала РТС.

„Наистина ми е омръзналo поучаването за това как контактуваме с Русия и Китай“, каза сръбският лидер.

Той отбеляза също, че Сърбия няма нужда да говори за вредността на отношенията с Китай, когато вижда китайския президент три или четири пъти по-малко от някои лидери на западноевропейските страни, въпреки факта, че съвместният китайско-сръбски търговски оборот е 70-100 пъти по-малко от на тези страни, които го поучават.

„Те използват всяка възможност да продават стоките си в Китай, да получат всичко от Китай, да правят пари от Китай. Но казват: „Вие сърби, недейте  да си сътрудничите с китайците, това не е за вас“, каза президентът на Сърбия.

Освен това той изтъкна, че подобна ситуация се случва и с Русия – когато западните страни се нуждаят от руския президент Владимир Путин – тогава всичко е наред, а Сърбия като малка страна в същото време я съветват да не си сътрудничи с Русия.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




„Ние сме суверенна страна, независима държава и ще си сътрудничим с Русия и Китай. Да, ние се намираме на европейски път, това е нашият стратегически курс, но няма съмнение, че ще продължим да си сътрудничим и да развиваме сътрудничеството си както с Русия, така и с Китай, защото имаме своя собствена политика. „Моята страна, моят народ и моята работа е да се боря за нашия народ и страната си“, заяви Александър Вучич.

Коментар на АА

Опитите на Вучич да влезе в дрехите на Тито като балансира между Запада и Изтока в някакъв признат само от него статут на „необвързаност“ само предизвиква насмешки.

В действителност Белград тези дни е центъра на интензивна бизнес дейност на китайски компании, които развиват своето присъствие в района от сръбската столица. Но добавената стойност за Сърбия от това засилено инвестиционно и бизнес присъствие е повече от спорна, защото нито руските, нито китайските компании правят дарения.

Думите на Вучич, че някой му пречи да развива отношенията си с Китай го поставят в изключително крехка и същевременно трудна позиция по отношение на шансовете на страната да приключи с преговорните глави в процеса на присъединяване към ЕС. Каквито и „допълнителни“ екстри могат да придадат към членството в ЕС отношения на страната с Русия и Китай, те не могат да бъдат негов заместител.

Дилемите пред сръбската външна политика се увеличат всеки път когато Вучич се опита да влезе в ролята на Тито. И смешно и тъжно.

* https://regnum.ru/news/polit/2836557.html

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *