Регионът

Rossaprimavera.ru: Посланикът на САЩ в Косово: Тръмп се постара за „светлото бъдеще “на Балканите

(Дез)информация/Анализи

 Американския посланик в Косова Филип Коснет смята за заслуга на американския президент Доналд Тръмп подписването на меморандума за възобновяването на полетите между Белград и Прищина, написа Коснет в Twitter.

В понеделник, беше подписано писмото за намерения за възобновяване на авиополетите между Сърбия и Косово. Това се случи в рамките на срещата на представители на Министерството на икономиката на Сърбия и делегати от Косово. Срещата се проведе в Берлин, в посолството на САЩ в Германия.

На срещата присъстваха съветникът по националната сигурност на САЩ Робърт О’Брайън, както и Ричард Гренел, посланик на САЩ в Берлин. Документът също беше подписан от представители на Lufthansa, която се очаква да извършва търговски полети между Белград и Прищина.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




На следващия ден посланикът на САЩ в Косово Филип Коснет заяви в публикация в Twitter, че подписването на меморандума се дължи на усилията на Тръмп и неговия екип. Той написа: „Президентът Тръмп и неговият екип работиха усилено за постигането на това споразумение, което е само началото на светлото бъдеще за нашите приятели в Косово и Сърбия.“

Припомняме, че разстоянието между Белград и Прищина е 350 км. Полетите са прекъснати през 1998 г. във връзка с избухването на военни действия между косовските албанци и сърбите, живеещи в Косово.

Коментар на АА

Като първа, макар и малка стъпки по пътя на регулиране на отношенията между Косово и Сърбия, възобновяването на полетите между Прищина и Белград има своята видима и скрита стойност.

Без да се надценява значението на този отделен акт, без съмнение, той доказва възможностите на американската дипломация да генерира съгласие и разширява територията на съвпадащите интереси между двете страни, което е предпоставка към нормализацията на отношенията между тях.

Не е твърде типичен начина, по който американският посланик отнася основната заслуга към американския президент, но е няма съмнение, че американската дипломация изигра определящата роля, в това число освен посочените дипломати и специалния пратеник на Държавния департамент Матю Палмър, комуто предстои визита у нас.

* https://rossaprimavera.ru/news/f5a4ea96

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *