Riafan.ru: Операторът на „Северен поток 2“нарече проекта изключение от правилата за газова директива на ЕС

(Дез)информация/Анализи

Официалния представител на Nord Stream 2 AG Йенс Мюлер заяви, че проектът „Северен поток 2“ отговаря на всички изисквания за изключването му от правилата на актуализираната газова директива на ЕС.

Според него това се отнася и за изискванията за дата на завършване на проекта за руския газопровод. Йенс Мюлер подчерта, че към датата на влизане в сила на актуализираната газова директива на ЕС на 23 май миналата година „газопроводът„ Северен поток 2 “е бил завършен от гледна точка на икономическата функционалност“.

„Например, към днешна дата невъзстановимите инвестиции възлизат на 5,8 милиарда евро“, това отговори представителят на компанията на въпроса за едно от условията за изключване на проекта от правилата за газова директива на ЕС.

Обърнете внимание, че в него се казва, че руският газопровод „Северен поток 2“ е трябвало да бъде изграден преди 23 май 2019 г.

Йенс Мюлер обърна внимание и на факта, че проектът напълно отговаря на законите на ФРГ за осигуряване на „най-безопасното, най-достъпното, удобно за потребителите, ефективно и екологично снабдяване с газ“.

Коментар на АА

Тезата, че проектът „Северен поток -2“ не подлежи на регулация от Газовата директива на ЕС не е от вчера. Във времето претърпяваше метаморфози, но разтеглянето на приложимото понятие за време е относително по-нов и най-вече иновативен елемент. Правните съветници на Газпром измислиха този начин за атакуване на Газовата директива, като твърдят, че към определената за „дата“ за влизането в сила на ограниченията по Газовата директива за инфраструктура, която постъпва от трети страни на територията на ЕС, 23 май 2019 година, директивата не предвижда и не предполага завършването на газопровода или пускането му в експлоатация, а само осигуряване на финансовите средства за изграждането му. Както изтъкнаха водещи експерти, тези аргументи не издържат дори елементарна критика, още повече че постъпления на пари по сметката на компанията „Северен поток“ от акционерите, има и след тази дата.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.
Твърдението, че към 23 май 2019 година, газопроводът, който да напомним все още не е положен, и това няма да стане поне още една година, бил „завършен от гледна точка на икономическа функционалност“ бие всички рекорди на словесна и понятийна гъвкавост.

Аргументът в допълнение е че инвестициите не са възстановими, тоест са от типа „sunken costs” е валиден само като доказателство за престъпна небрежност от страна на мениджмънта и акционерите. Ако те умишлено са направили възстановими невъзстановими инвестиции, с което са причинили финансови щети на акционерите, а с това са повлияли на данъчната основа, ощетявайки бюджети на няколко държави, то за това си има определена дефиниция в наказателното право. Ако случайно някой не е знаел какво цели газовата директива и е пропуснал дебатите, които се водят от години, то това не е проблем на Газовата директива, още по-малко на Европейската комисия.

Тези изявления на шефа на оператора на Северен поток-2 само говорят за степента на отчаяние в ръководството на компанията и в Газпром.

* https://riafan.ru/1243873-operator-severnogo-potoka-2-nazval-proekt-isklyucheniem-iz-pravil-gazovoi-direktivy-es

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *