АкцентРегионът

Tass.ru: Наказателното преследване срещу двамата руски дипломати в България бе спряно

(Дез)информация/Анализи

Българската прокуратура започна досъдебно разследване срещу двама руски дипломати за шпионаж, съобщи прокуратурата на своя уебсайт в петък. От съобщението следва също, че, ръководена от разпоредбите на Виенската конвенция за дипломатическите отношения, „въпреки наличието на основания за привличане на [заподозрените] като обвиняеми, наказателното производство срещу двамата руски граждани е спряно“.

„Главният прокурор Иван Гешев информира министъра на външните работи на България Екатерина Захариева за събраните доказателства за разузнавателни дейности, извършени в страната от двамата чуждестранни граждани, ползващи се с дипломатически имунитет“, се казва в изявлението на прокурора. В него се отбелязва, че „са образувани две досъдебни производства [по делото] за извършване на престъпление срещу Република България“.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Според българската прокуратура става въпрос за двама чужденци, които „събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел да ги предадат на чужда държава или на чужда организация“. „По време на разследването на едно досъдебно производство бе установено, че от 2017 г. до днес гражданин на Руската федерация извършва разузнавателни дейности, по време на които се занимава с търсене на информация за механизмите на изборния процес в страната.
Установено е, че рускя гражданин има дипломатически статут, акредитиран е при нас като първи секретар на консулския отдел на руското посолство в София“.

Според прокуратурата друг руски гражданин „от октомври 2018 г. до днес , събира разузнавателна информация, включително представяща държавни и официални тайни, свързани с енергийния сектор и енергийната сигурност на страната“.
„За да извършва незаконната си дейност, руският представител се е свързал с български граждани, които имат достъп до информация в тази област. По-нататъшната проверка показа, че руския гражданин се ползва с дипломатически имунитет, тъй като е служител на търговското представителство на Руската федерация в София“, смята българската прокуратура.

Коментар на АА

ТАСС като правило изразява позицията на МИД, която е най-меродавна като позиция на Русия. Трудно може да се направи по-„меко“ заглавие на ситуацията, в което ТАСС обръща внимание не на факта, че предстои изгонване на двамата руски дипломати за дейности несъвместима със статута им, нито обвиненията на прокуратурата за шпионската им дейност, а факта че прокуратурата е „спряла наказателното производство“ което оставя читателя с усещането, че това е добронамерено действия от страна на Гешев и той е имал избор.

Това поставя реакцията на Москва в контекста на предишната умишлено убрана реакция, след изгонване на руски дипломат преди визитата на Борисов в Белия дом.  Издава и възможно предварително съгласуване, защото тази реакция на ТАСС не може да се нарече спонтанна.

* https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/7597639

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

2 thoughts on “Tass.ru: Наказателното преследване срещу двамата руски дипломати в България бе спряно

  • Since the admin of this site is working, no doubt very shortly it will be famous, due
    to its feature contents.

    Отговор
  • What’s up to all, it’s actually a pleasant for me to pay
    a quick visit this website, it consists of useful Information.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *