АкцентАнализи & Алтернативи

Алтернативи & Анализи: Най-голямата заплаха пред България е прокурорската република

Как да се ориентираме в битката между Гешев и Радев

На пръв поглед дилемата в последните размяни е Радев срещу Гешев. Не се залъгвайте – зад Гешев са Пеевски, Доган и Борисов, както и всички видни олигарси на държавна хранилка. Не става въпрос за един или друг пост, а за системата, която ни управлява.

Виждате ли разлика между Цацаров /СУ/ и милиционера Гешев /МВР-школа/? Както вървят нещата и ако трябва да избирам между Гешев и Радев, ясно кого ще избера. И пак ще стигнем до това, защо гласуваха десните за Мая Манолова, което помогна кандидатите на ДБ за кмет да бъдат избрани.

 ГЕРБ и съюзници бяха неприятно изненадани, защото до този момент излизаше, че те имаха „моралното“ право да се съюзяват с всички, от ДПС и Пеевски, до БСП и Гергов, а ДБ и другите десни, трябва да бъдат самотни бегачи в нечестно състезания. Версията на ГЕРБ за „дясност“, за евроатлантизъм е като пробита лодка. Не се качвам в нея. Купиха Ф-16, но строят Турски поток и осигуряват геополитически монопола на Газпром, а заедно с това влиянието на Москва за години напред. Самолетите още дълги години няма да ги има, нямаме радари и интегрирани системи за управление на полетите. Ще трябва да поддържаме в шизофренно състояние две напълно различни конфигурации от съветски и западни самолети, което ни превръща от актив в пасив на НАТО.  

Гешев, в типичния си интригантски стил пусна фишека за „доказателства“ срещу президента в държавна измяна, която разбира се е „поверителна“. Защото освен с наказателно производство през медиите, останалата му част от професионални „постижения“ е мизерна. Съотношението медийна активност и новини, от една страна, и професионални успех и през обвинения и присъди, е в драматично неравновесие. Всичко което е направил до този момент – КТБ, НАП, кметицата на Младост и т.н. е пунтамарене през медиите.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




С престъпността той се договаря. Срещу заплащане.

Моята позиция по казуса „Гешев-дисциплинира-Президент“ е единствено възможна.

Какъвто и да е Радев, България има нужда от цялото многообразие на гледни точки и поведение, от всичките си люде за да имаме институционално балансирани политики и оптимални решения. Той е легитимно избран президент от много българи. Не съм сред тях.

Никак не харесвам неговия крен към Русия, но той е изразител на една част от обществото, което споделя неговите възгледи. Значи не съм направил достатъчно за да намаля неговите избиратели или променя възгледите му. Това е демокрацията и нямам нужда от репресията на прокуратурата за да убеждавам останалите си съграждани в моята правота.

Гешев не е избран от никого. Следователно той не може да определя обществения, камо ли националния интерес. Мисли се за над закона, непогрешим, за източник на истини от последна инстанция, които нямат нужда от „баланс“ или легитимност пред обществото.

В момента президента Радев е единствената опозиция  и институционална алтернатива на прокурорската власт. Последната не е избирана от никого. Зад нея стоят съвременните проекции на покровителстваните от ДС групировки от 90-те години. Именно по отношението си към този ключов елемент на демократичната държава – разделението на властите – трябва да формираме позицията си по текущия скандал. Самият Гешев ни убеждава от екрана на БНТ, в качеството си на Главен Прокурор и върховен надзорник за законността у нас!?, че не вярва в разделението на властите.

Изборът на Цацаров за шеф на КПКОНПИ ви удари в лицето с мащабите на контрол върху депутатите от прокуратурата, което зачеркна в миг, независимостта на законодателната власт.

Изборът на Гешев за главен прокурор ви зашлеви шамар с контрола върху ВСС, което пък ви лиши от надежда за независимостта на съдебната власт.

Да казвам ли какъв тотален контрол има Главния прокурор върху изпълнителната власт?!

Изборът между Радев и Гешев не е никак лек, но е принципен. За мен е по-важно да се боря за демокрацията и нейните институти, защото ако тях ги има, и има честни избори, ще мога да сменя Радев и Борисов , ще мога да променя или поне да се надявам да променя Конституцията в частта всевластие и ненаказуемост на главния прокурор. Ще мога да гласувам електронно и машинно, като върна в изборния процес емигриралите. Ще избера правителство, което да направи реформите и върне България на растежна и демократична писта. Ако демокрацията работи, мога да разчитам, аз и моите деца, че ще бъдем част от европейското семейство и ще вървим напред.

Ако победи Гешев, изборите няма да имат никакво значение, нито депутатите, нито членовете на ВСС, защото всичко ще се договаря и определя от трима на върха – Пеевски, Борисов и Доган, и от кастата на прокурорите, които ще имат досие за всеки, както едно време имаше Държавна Сигурност. И колчем мръднете от коловоза, ще ви замерят с компромат или репресия. Ако речете да протестирате, ставате анархист, рушите стабилността и т.н.

Били сте невинен, нямали сте нищо общо – винаги ще могат да ви арестуват, спецсъдът да ви държи в предварителен арест с години, докато ви „убиват медийно“, не клекнете и не направите „самопризнания“. Ще продължаваме да живеем в автокрация и затвор, по-отвратителен от Живковия, защото на него ще пише „Демокрация“ и „Граждани за Европейско Развитие“.

Има лакмус за поведението на Гешев, по който можете да определите отношението си – като има нещо срещу Радев да го оповести. Ако има основание да се квалифицира поведението като държавна измяна – с Радев е свършено. Но изглежда се страхува, че „измяна“ има само в неговата глава и може да излезе че подслушват президента!?

И сега има процедура по импийчване на президента, която минава през контролирания от Пеевски Парламент. Като има доказателства, защо не ги предава в Народното събрание като стартира подобна процедура. Но знае, че нещата ще излязат извън неговия контрол. И Решетников може да проговори и всички ще са зависимо от козовете, които Путин държи. Фактът, че Решетников не разкрива съдържанието на срещата си с Борисов, може да се обясни с едно друго негово изявление, че с ГЕРБ се работи по-лесно.

За това Гешев предпочита да сезира Конституционния съд, и със сигурност ще предприеме информационна атака срещу Радев. Тя вече е в ход.

Но трябва да се подготви много добре. Защото има право само на един залп. След това може и да се отпушат процеси, в края на които и Борисов, Пеевски и Гешев могат да бъда изхвърлени.

И много моля, не ме пазете от Русия и от комунистите. Сам мога да го правя, и то много по-добре от вас, властимащите.

Защото няма по-голям и мощен канал за руското влияние от корупцията и от Пеевски. Другото е пунтамарене и устойчиво последно място в Европейския съюз.

Сори, искам друго, действително европейско бъдеще.

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *