Светът

24tv.ua: Назначаването от Путин на новия „наблюдаващ“ за Украйна Козак: оценки, рискове и последици

(Дез)информация/Анализи

Назначаването на Дмитрий Козак да отговаря за украинското направление показва, че след приключване на следващия етап на узурпиране на властта от Путин в рамките на Русия, той възнамерява да узурпира властта и в цяла Украйна.

Във връзка с това Путин е принуден да прибегне до промяна в тактиката в украинска посока, като запази стратегическия си курс за придвижване на Украйна към ОРДЛО /Отделни райони на Донецка и Луганска Области/, а след това към планираната новосъздадена Кремълска империя.

Кой е Дмитрий Козак?

През ноември 2003 г. Д. Козак служи като специален представител на президента на Русия за развитие на търговските и икономически отношения с Молдова. Тогава той предложи план за разрешаване на конфликта и обединение между Молдова и Приднестровието, който първоначално беше приет както от приднестровското правителство, така и от молдовския президент Воронин, но след това този план бе отхвърлени от тях. В своята дейност Д. Козак е наследил почти всички конфликти в постсъветското пространство. По-специално във временно окупираните от Русия  Абхазия и Южна Осетия, по въпросите на икономическите отношения между Русия и Република Беларус и др.

През 1985 г. Д. Козак завършва Юридическия факултет на Ленинградския държавен университет със специалност право. Козак е по-удобен за Кремъл. За разлика от Сурков, Козак не е правил груби антиукраински изявления. Козак е технократ, лишен от лични оценки на събитията, в които участва.

Освен това Дмитрий Козак има по-конструктивни бизнес отношения с помощника на президента на Украйна Андрий Йермак. Те имат опит в решаването на проблеми с газа, размяна на затворници и пр. И двамата са истински технократи, лишени от патриотични амбиции. Козак е по-малко токсичен за екипа на Зеленски от Сурков. В същото време процесът на преговори между екипите на двамата президенти ще стане по-затворен за обществото. Всичко ще се случи тайно и ще научим за взетите решенията постфактум.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Позиция: адвокат на желанията на Путин

Екипът на В. Зеленски ще откаже да приеме условия за капитулация, като вземе предвид опита от свалянето на съименния режим в съседна Молдова, олигарха Владимир Плахотнюк (което не беше практиката на Сурков), с подкрепата и напътствията на Путин, Д. Козак ще може да се опита да екстраполира опита си с режима на В. Зеленски.

Заслужава си да се отбележи, че Д. Козак се стреми да промени външната политика на Молдова вече почти 16 години. Това означава, че Д. Козак има стратегическо търпение и е готов да отдели десетилетия за решаване на геополитически проблеми. Във всеки случай Д. Козак е същият изпълнител на волята на Путин като В. Сурков, само по-опитен и незабележим. Следователно Козак ще действа в парадигмата на желанията на Путин.

Путин има три варианта за завладяване на Украйна:

1) да очакват предстоящите парламентарни избори през октомври 2023 г. и да подготвят петата си колона за тези избори;

2) да започне да разклаща социално-политическата ситуация вътре в Украйна, така че предсрочните парламентарни избори да бъдат преназначени в Украйна, в които представители на петата колона на Путин да спечелят;

3) да отстрани В. Зеленски от реална власт чрез руския потенциал на ОРДЛО и неговата 5-та вражеска колона.

Първият вариант е твърде дълг, а вторият е невъзможен. Протестите срещу капитулацията могат да се слеят със социалните протести на фона на прогнозираното влошаване на социално-икономическата ситуация. Дори тези протести да доведат до предсрочни парламентарни избори, дори на тези избори, при цялата му външна и вътрешна пропаганда, Путин няма да успее да формира за себе си във Върховната Рада лоялно и необходимо мнозинство от депутати, за да измени Конституцията.

В моята монография „Бъдещето на Донбас според формулата на Щайнмайер“ стигнах до убедителното заключение, че онези (устни!) Политически споразумения, които бяха постигнати на срещата на върха на участниците в нормандския формат на 9 декември 2019 г., са максимумът, който може да бъде изтръгнат при липсата на алтернативи на споразуменията от Минск без допълнително увреждане на националната сигурност и суверенитета на Украйна.

Коментар на АА


Този материал потвърждава замяната на сивия кардинал Сурков с Дмитрий Козак. Както посочиха от Кремъл през говорителя Песков няма промяна в крайната цел в политиката на Путин към Украйна, а само промяна в акцентите.

Да започнем с това, че силовата политика на Сурков не даде никакви резултати. Доверието към него в Киев е нулево и  отсъствието на минимално доверие го лишава от договороспособност и прави невъзможна реализацията на каквото и да споразумение.

Цялата гама от постижения на Козак, като се започне от газовото споразумение и се свърши с размяната на пленени и затворени лица между двете страни се случиха, докато Путин изолира Сурков.

Проблемите на Русия с Украйна на Зеленски трябва да се разглеждат и в контекста на изостряне на отношенията и с Беларус.

Мнозина предричат интензифициране на руската агресия и в началото на пролетта, защото тенденциите не са благоприятни за Кремъл и по класическата формула той ще действа на „опережение“, за да изпревари или предотврати събитията. Но Москва няма ресурса едновременно да атакува и Беларус и Украйна, докато пази Крим.

Препоръчвам да се наблюдават действията на Козак, защото той успя да убеди Путин да приеме газовото споразумение и да смекчи тона. На това поле има място за снижаване на напрежението, но Минските споразумение не могат да дадат формулата за дългосрочно регулиране.

За това по-скоро ще продължаваме да наблюдаваме поредния „замразен“ конфликт на постсъветското пространство.

*https://24tv.ua/naznachenie_putinyim_novogo_smotryashhego_po_ukraine_otsenki_riski_i_posledstviya_n1270208?fbclid=IwAR1HXfEcSwgTV2Dn-aVHXFF_qlLGc5Pl-_yRKc4cj91DuU4ZNHj9rSpwFyU

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

One thought on “24tv.ua: Назначаването от Путин на новия „наблюдаващ“ за Украйна Козак: оценки, рискове и последици

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *