Interfax.ru: Ръководителят на централата на ОДКС обяви създаването на 12-хилядна група от НАТО в Европа

(Дез)информация/Анализи

НАТО изгражда настъпателни потенциали в Европа и това поддържа високо ниво на военно-политическо напрежение, каза генерал-полковник Анатолий Сидоров, началник на съвместния щаб на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС).

„Фактически от няколко години в непосредствена близост до страните-членки на ОДКС се поддържа и нараства многонационално групиране на сили, което включва повече от 12 хиляди военнослужещи и около 700 единици военна техника. Повечето от тези сили и техника са разположени в Полша и Прибалтийските държави „, каза Сидоров на пресконференция в Москва в четвъртък.

Той заяви, че НАТО изгражда настъпателен потенциал в Европа и разработва планове за нападателни операции. Според Сидоров това „създава предпоставките за поддържане на високо ниво на военно-политическо напрежение в европейския регион и в резултат на това за нарастващи заплахи за сигурността за страните членки на ОДКС“.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.
Представителят на ОДКС заяви, че в Европа Северноатлантическият алианс „активно модернизира своите въздушни бази и друга инфраструктура, насочена към разширяване на възможностите за приемане на бойни самолети и многонационални военни контингенти“.

„Тестват се възможностите на инфраструктурата на Германия, България, Румъния, Полша и балтийските страни за приемане и разполагане на чужди войски“, каза Сидоров.

ОДКС включва шест държави: Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Русия и Таджикистан.

Коментар на АА

Посочените количества въоръжени сили и въоръжение, не могат да бъдат доказателство за наличие нито на потенциал, още по-малко на намерение за настъпление. По своя характер тези сили на НАТО имат отбранителен характер. За сравнение от руска страна в Северозападния и Югозападен военен окръг, както и в Крим са разположение многократно превишаващи посочените от руския генерал Сидоров военни активи на НАТО, което опровергава версията за нападателен характер на движенията на НАТО..

Защо тогава се прави този анонс, при това не от представител на руските въоръжени сили, а от представляващ военния блок на страни от постсъветското пространство?

Идеята е да се внуши, че Беларус, Казахстан, Армения и другите страни са изправени пред заплаха от атака от Запад, от която могат да спасят само ако разчитат на руските военни гаранции при условията, които диктува Кремъл. Тъй като управляващите в тези страни разбират за какво иде реч, е по-вероятно подобни послания като това на руския генерал от ОДКС да се правят за пиар и медийни цели, с оглед мобилизация на руската общественост и проруските кръгове в тези страни.

* https://www.interfax.ru/world/693331

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *