Светът

Russian.rt.com: Лукашенко каза, че Беларус води война за енергоресурси

(Дез)информация/Анализи

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че Минск води война за енергоресурси.

„Виждате каквa война се води за енергия днес. В такъв период съм. Ето защо трябва да се научим да икономисваме  и да живеем според възможностите си“, цитират от пресслужбата на Лукашенко.

Лукашенко също така поиска официалните лица да преодолеят „свързаните с Русия“ негативни явления в беларуската икономика.

По-рано беше съобщено, че Лукашенко е упълномощил правителството на Беларус да преговаря с Казахстан за проект за доставка на петрол.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Коментар на АА

Изказването на Лукашенко трябва да се възприема в контекста на обтегнатите отношения между Русия и Беларус в енергийната сфера и във връзка с изграждането на Съюзната държава. Поредицата от конституционни промени и действия на руския президент, издават дългосрочен план за запазването на властта му начело на руската държава като върховен лидер, като един от вариантите за реализация минава през пост начело на съюзната държава Русия и Беларус.

Лукашенко вече заяви, че не предвижда да бъде последния президент на Беларус, което на практика предпоставя неуспех на преговорите за Съюзна държава, доколкото неотменимо условие тя да се състои са единните органи.

Началото на покупките на норвежки нефт, превозван по жп виртуален нефтопровод е сигнал за възможна паралелна ескалация и в сферата на природния газ, но за разлика от цените на руския нефт, на природния газ все още са привилегировани.

Тези новини предшестват знаменателната визита на държавния секретар на САЩ Майк Помпео в Беларус, като част от обиколката в Украйна, Казахстан и Узбекистан тези дни.

* https://russian.rt.com/ussr/news/713446-lukashenko-voyna-energoresursy

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *