Светът

IES ENERGY BRIEF: Offshore-technology: SOCAR и British Petroleum започват сондажи в блок Shafag-Asiman в офшора на Азербайджан

Нефтеният  и газов гигант BP и партньорът му  – държавната петролна компания на Република Азербайджан (SOCAR) започнаха сондажи в блока Шафаг-Асиман, в офшора на Азербайджан в Каспийско море.

British Petroleum е операторът на блок Шафаг-Асиман/Shafag-Asimanс 50% интерес, докато останалите 50% са в  SOCAR.

Офшорният блок е разположен на около 125 км югоизточно от Баку и обхваща площ от около 1100 км².

Разположен във водни дълбочини от 650м до 800м, той е на 60км от Шах Дениз и 145км от терминала Sangachal.

Проучвателното сондиране в офшорния блок започна с пробиването на сондажа SAX01. Компаниите казват, че това е първото проучване по договора. През 2012 г. в тази област беше проведено 3D проучване за придобиване на сеизмични данни.

Регионалният президент за Азербайджан, Грузия и Турция на British Petroleum  Гари Джоунс заяви: „Ние сме развълнувани и горди, че започваме този първи проучвателен сондаж на Шафаг-Асиман, структура, която има значителен потенциал за широкомащабно откриване на газ. „Беше направена голяма подготовка за гарантиране на безопасна, силна и ясна програма за сондиране.“

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




BP заяви, че проучвателният сондаж е планиран да бъде пробит на дълбочина около 7000 м, използвайки полупотопяемата платформа Heydar Aliyev , експлоатирана от Каспийската сондажна компания (CDC) на SOCAR.

Той  заяви също така, че очаква сондажната дейност  да се проведе в продължение на девет месеца.

Президентът на SOCAR Ровнаг Абдулаев заяви: „Сондажното  проучване ще позволи  да се разкрие напълно потенциалът на блока. Горди сме, че днес азербайджанските компании, бизнес-звена на SOCAR, предоставят всички ключови услуги, включително изграждането на платформи, както и сондирането, за такива сложни проекти, като Шах Дениз, Азер-Чираг-Гунашли и Шафаг-Асиман“.

През октомври 2010 г. BP подписа споразумение за споделяне на добива (PSA) със SOCAR за съвместно проучване и разработване на офшорния блок Шафаг-Асиман.

* https://en.trend.az/business/energy/3176798.html

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *