IES ENERGY BRIEF: Lebanongasnews.com: Промяната на приоритетите застрашава жизнеспособността на газопровода EastMed

Тъй като Европа вече не се нуждае от диверсификация на доставките на газ и поради изострения си зелен фокус, тръбопроводът е повече празна надежда?

След година на „тръгни-спри“ в публичните изяви, Гърция, Кипър и Израел подписаха на 2 януари междуправителственото споразумение за газопровода EastMed в Атина. Както и се предполагаше, новината бе приветствана в трите държави с еуфорични изявления и много, разнообразни претенции и очаквания. Но за какво всъщност е това споразумение, и какво е бъдещето на този газопровод?

Предприемането на това решение е преди всичко политически отговор на Гърция, Кипър и Израел на предизвикателствата на Турция, породени от споразумението с Либия – което е несъвместимо с международно признатия закон на моретата – Unclos/Конвенция на ООН за морското право/.

Споразумението за тръбопровода EastMed представлява крайъгълен камък по отношение на политиката на East Med  и със сигурност укрепва отношенията между трите държави в критичен момент за Източното Средиземноморие, насърчавайки по-тясно сътрудничество. Газопроводът  също има подкрепата на ЕС и САЩ.

Италия, където е краят на тръбопровода, не участва поради активната съпротива от общности в близост до потенциални места за поставяне  на тръбопровода и повишена съпротива от страна на екологичните активисти – както беше в случая с тръбопровода TAP. Италия обаче потвърди подкрепата си за проекта.

Споразумението определя правната рамка за възможното изграждане и експлоатация на газопровода EastMed, ако бъде приложено, но само по себе си това няма да доведе до неговото изграждане. Това изисква обезпечаване на купувачите на неговия газ в Европа и компаниите да инвестират в газопровода.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.
Подписването на писмо за намерение между гръцката публична компания за доставки на газ DEPA и Energean, по-рано на 2 януари, да доставят 2 милиарда кубически метра / година (bcm / yr) газ за газопровода от газовите находища на Energean в Израел, е добър старт по отношение на осигуряването на необходимите доставки на газ. Много е вероятно други, като например оператора Noble Energy на газовото находище Leviathan и вероятно ExxonMobil оператора на газовото находище Glafkos в Кипър, на определен етап да последват това. Подобни сделки биха могли да осигурят достатъчно газ за първия етап на проекта, който се нуждае от 10bcm / yr.

Ако бъде изграден, до 2025 г. тръбопроводът ще поема газ от Израел и Кипър до Крит, а оттам до Пелопонес и след това до Западна Гърция. Допълнително отклонение би отвело газ към Италия.

Според проучването, проведено от гръцката DEPA и италианския Едисон, с частично финансиране от Европейската комисия, цената на тръбопровода за 1900 км до Гърция може да бъде между $ 6- 7 млрд. при единична цена от $ 3,50 /mbtu (на около хиляда кубически фута). Включително разходите за отвеждането на тръбопровода до Италия, експертите смятат това за оптимистично, като общите разходи вероятно ще бъдат $ 8-10 млрд. и по-високи единични разходи. Тръбопроводът е технически труден, но реализуем.

Газ за Европа

Беше казано, че газопроводът EastMed ще допринесе за повишаване на енергийната сигурност чрез диверсификация на източниците на газ за Европа, като същевременно ще засили геостратегическата роля на Кипър като енергиен мост към Европа. Това със сигурност бяха идеите, стоящи зад проекта, когато той беше предложен за първи път преди около осем години, а по-късно беше включен от ЕК като проект от общ интерес.

Но колко валидни са те днес?

Идеята, че ЕС се стреми към диверсификация на енергийната сигурност и доставките, беше развенчана от развитието през последните няколко години. Европа има добре диверсифицирани доставки, получавайки по-голямата част от своя газ по тръбопроводи от Русия, Норвегия, Алжир и Либия ,като и ВПГ от Катар, Нигерия, САЩ и други.

През май 2018 г. ЕК и Газпром постигнаха споразумение, съгласно което Газпром се съгласи да интегрира доставките на своя газ в рамките на пазарите на ЕС и по правилата на ЕС. Това, и успехът на Енергийния съюз/Energy Union, който установявя широка двупосочно взаимосвързаност в рамките на ЕС, гарантират, че енергийната сигурност вече не се счита за проблем в рамките на ЕС.

Оттогава предстои да бъдат завършени два нови газопровода – Северен поток 2 от Русия до Германия и Турсик поток 2 от Русия през Турция до Югоизточна Европа. Освен това, Газпром и Украйна наскоро подписаха ново 5-годишно споразумение, което позволява на руския газ да продължи да тече към Европа. Чрез тях Газпром би могъл да увеличи общите си доставки на газ за Европа, в сравнение с 2019 г., на ниски цени, с които газът от East Med не може да се конкурира. Руският газ може да бъде печеливш,  дори когато цените спадат до $ 4 / mmbtu.

Газовите цени

Но основният фактор, който ще реши бъдещето на газопровода EastMed, е цената на газа. Европейската търговия с газ се извършва от независими компании, които купуват и продават газ с печалба. Ако EastMed трябва да пробие на този пазар, подкрепата от ЕС не е достатъчна, цената ще бъде ключова. И там се крие предизвикателството.

Тъй като газът от платформата Leviathan вероятно ще струва $ 4,50 / mmbtu, а единичната цена на тръбопровода вероятно ще надхвърли $ 3,50 / mmbtu, цената на газ за дестинация в Европа ще трябва да надвиши $ 8 / mmbtu, за да направи EastMed търговски жизнеспособен.

Но нарастващото навлизане на евтина енергия от възобновяеми източници води до изобилие от доставки на енергия и газ в Европа и ниски цени. През декември цената беше по-малко от $ 4 /mmbtu и въпреки че се очаква да се увеличи, Световната банка прогнозира, че средната за следващото десетилетие ще бъде по-малко от $ 6 / mmbtu.

Освен това новата ЕК ще публикува до март своя Зелен договор, като поставя рамката за бъдещето на енергетиката, включително на газ, в Европа през следващите 30 години. И това бъдеще определено е зелено. Европа ще се превърне в първият климатично-неутрален континент, който ще включи в закон целта за неутралност на климата до 2050 г. и ще постави нова цел за намаляване на въглеродните емисии  с поне 50% до 2030 г.

В резултат на това, ЕК очаква използването на газ в Европа да спадне до 2030 г. с 20%  и до 2050 г. с повече от 75%, като газовите цени ще останат ниски в дългосрочен план. Това ще затрудни много износа на скъп газ чрез  East Med към  Европа.

Подписването на междуправителственото споразумение за газопровода EastMed несъмнено е основен политически успех. Но развитието на пазара и цените затруднява EastMed да се конкурира и да осигури продажби на газ за Европа.

Може да се окаже, че това е по-скоро празна надежда, отколкото тръбопровод.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *