АкцентБългарияСветът

IES ENERGY BRIEF: Американски съветник предупреждава, че на карта е поставен човешкия живот в европейската криза с природния газ

September 12, 2021, publicnews.in

Високопоставен съветник по енергетиката на САЩ предупреди, че тази зима  „човешкия живот ще бъде заложен на карта“ в Европа, тъй като континентът започва сезона с ниски запаси от газ и призрака на намалените доставки.

Amos Hochstein , старши съветник по сигурността на енергията в екипа на президента Джо Байдън, заяви, че Русия „снабдява пазара с недостатъчни количества в сравнение с традиционните си доставки“ и е допринесла за най-високите регистрирани цени в историята.

„Ако дойде истинска студена зима до януари и февруари, може да останете без запаси. И това ме засяга “, заяви той пред Financial Times в събота по време на пътуване до Киев, подчертавайки страховете на САЩ от зависимостта на Европа от Русия за потоците от енергия. „Тук не става въпрос само за някои геополитически игри. Животът на хората е застрашен. „

Ветеран в държавната администрация на президента Барак Обама и бивш съветник на тогавашния вицепрезидент Байдън, Hochstein беше назначен през миналия месец и едновременно демонстрира бързата си концентрация върху смекчаването на опасностите, породени от руския газопровод Северен поток 2. Критиците казват, че Кремъл ще използва тръбопровода, за да застрашава Украйна – като я заобиколи и лиши от транзитни такси – и ще засили влиянието си върху енергията на ЕС.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Тръбопроводът за  $11 милиарда, който може да доставя 55 милиарда кубически метра газ годишно в Европа, се очаква да бъде пуснат преди края на годината. Украинските власти обвиниха Москва, че умишлено действа така с газовите доставки и съхранението, за да ускори сертифицирането на Северен поток 2 от европейските регулатори. Този курс продължава да бъде методично продължаван.

Газпром упорито заявява, че е изпълнил всичките си дългосрочни договори с европейските партньори, но се противопоставя на критиките, че не реализира повече доставки на газ в Европа в момент на ограничени доставки.

Руският президент Владимир Путин заяви през миналата  седмица, че най-високите цени на природния газ в Европа са отчасти резултат от самонадеяното поведение на Европейската комисия, от където настояват за ценообразуване „на базата на пазара“, което очевидно е пробив в усилията на ЕС за разширяване на конкуренцията на газовите пазари, място, където Русия доминира.

Други елементи допълнително затегнаха пазара, заедно със рязкото спадане на вътрешния европейски добив през тези 12 месеца, поради короновирусната пандемия, по-голямото търсене на газ пред изключително замърсяващите въглища и азиатското търсене на товари от по-чистия  втечнен природен  газ.

Мениджърите в областта на енергетиката предупредиха, че през зимата цените могат да останат завишени, като може да се наложи някои енергоемки индустрии да ограничат производството и семейните разходи да се увеличат.

САЩ дълго време се противопоставяха на Северен поток 2, но администрацията на Байдън през юли постигна примирие с Германия, което задължава Берлин да наложи санкции на Русия, ако Кремъл „въоръжи“ тръбопровода и го използва срещу Украйна или други съюзници. Администрацията на Байдън по-рано отмени санкциите срещу  Nord Stream 2 AG,  оператора на тръбопровода, собственост на Газпром.

Длъжностни лица в Киев и съседна Полша категорично критикуваха американско-германското споразумение с мотива, че то не дава никакви конкретни гаранции за сигурността на доставките или бъдещи потоци на руски газ през Украйна и различни японски европейски международни локации.

По време на посещението си в Киев Hochstein е провел разговори с украински висши чиновници относно прилагането на американско-германското споразумение в стратегията за преодоляване на изложените съображения, като убеди Газпром да удължи транзитното газово споразумение през Украйна след 2024 г. „Моите очаквания са, че руснаците ще се съгласят” да удължат транзита на газ през Украйна, заяви Hochstein. Киев твърди, че Русия си ‘влачи краката‘ /бави се в удължаването на транзитното  споразумение.

Hochstein заяви, че макар САЩ да вярват, че Русия „е използвала природния газ като оръжия в продължение на много, много години“, той се отказа да потвърди, че Москва умишлено е ограничила доставките на газ през последните месеци – предположение, което може да постави началото на допълнителни санкции спрямо Москва в американско-германското споразумение.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *