Finanz.ru: Делът на вноса в обществените поръчки в РФ достигна 95%

(Дез)информация/Анализи

Делът на руските високотехнологични продукти за покупки от  държавни компании е само 5%, заяви Сергей Сахненко, индустриален директор на радиоелектронния клъстер „Ростех„.

„Делът на чуждестранното оборудване в обема на покупките на държавни компании е 95%, като само 5% според най-оптимистичните оценки се отчитат от местните високотехнологични продукти. Тоест, големи количества публични средства всъщност се изразходват за подпомагане на чуждестранни производители “, каза Сахненко, цитиран от пресслужбата на държавната корпорация.

В „Ростех“ отбелязаха, че твърдението, че в случай на закупуване на продукти от чуждестранни доставчици (компания, която произвежда, продава и доставя стоки на различни производители под собствената си марка – ТАСС), се спестяват бюджетни средства, в повечето случаи не отговаря на реалността.

От държавната корпорация уточниха, че руският производител на стоки плаща 6-7 пъти повече данъци в бюджета на Руската федерация, отколкото чуждестранен. Това се дължи на факта, че при продажбата на вътрешни стоки, освен данък върху дохода, е необходимо да се плащат и редица други данъци.

Много проби от руски продукти по качество и цена не са по-лоши от чуждестранните и понякога дори ги надминават, отбелязват от „Ростех“. „Но по някаква причина вносът продължава да се търси. В резултат на което държавните средства отиват в чужбина, докато страната губи данъци, работни места, допълнителни възможности за развитие на своята индустрия “, добавят държавните корпорации.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Позицията на вицепремиера

По-рано вицепремиерът на Русия Юрий Борисов заяви, че през 2019 г. предприятията на „Ростех“ са успяли да спечелят по-малко от половината от планираните държавни договори за доставка на високотехнологични електронни продукти за национални проекти поради препятствия, създадени от поръчителите на стоки.

По думите му в такива области като медицинско оборудване, телекомуникации, компютърни технологии са разиграни около 300 хиляди партиди за общо 850 милиарда рубли.“Ростех“ е бил планирал да спечели обем на работа от 100 милиарда рубли, но в резултат на това са само 45 милиарда рубли.

Борисов заяви, че основните причини „Ростех“ да не може да спечели търгове и аукциони е дъмпингът на чуждестранни производители на цена, завишени технически изисквания на клиентите за оборудване.

В резултат, отбелязва вицепремиерът, 55 милиарда рубли като част от обществените поръчки са отишли при чуждестранни доставчици.

По-рано Борисов критикува съществуващата практика на обществените поръчки, в която не се предоставят необходимите преференции на местните продукти.

Коментар на АА

Изнесените данни от шефовете на Ростех – държавната корпорация, която обединява водещите технологични центрове на страната, удостоверяват сривът в технологичното развитие на Русия. Това касае и възможността на страната да произвежда серийно високотехнологична бойна техника. Не случайно през 2019 година страната изпадна на трето място сред износители на оръжия и бойна техника. Почти всяка седмица има информация за загубени търгове в доставката на оръжейни системи или самолети или откази от договори за доставка на руска бойна техника някъде в света. Силите максимално стигат за прототипи и малки серии, но когато стане реч за масови доставки и превъоръжаване нещата зациклят.

И не само сферата на отбраната, автомобилостроенето, индустриалното машиностроене, информационните технологии, електрониката и т.н. това е най-важната разлика между Съветския съюз и Русия. Докато Съветския съюз в онези времена, макар и трудно, но успяваше да обезпечи собствена технологична база за развитие, днешна Русия тотално зависи от вноса. Ето защо и санкциите имат толкова значим, макар и не толкова видим за външния свят ефект.

* https://www.finanz.ru/novosti/aktsii/dolya-importa-v-zakupkakh-goskompaniy-dostigla-95percent-1028886274?fbclid=iwar0gyeermppd32v4vxyh4giiybkxxdfigthlqswjnyz7uhlb0pi69ek7qrm

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

One thought on “Finanz.ru: Делът на вноса в обществените поръчки в РФ достигна 95%

 • 31st март 2021 в 8:11 pm
  Permalink

  Hi there Dear, are you actually visiting this web site on a regular basis,
  if so after that you will definitely get fastidious
  experience.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *