АкцентСветът

Rusmonitor.com: Путин променя конституцията, защото не можа да накара Лукашенко да се съгласи с аншлуса. Bloomberg

(Дез)информация/Анализи

Путин обяви поправка в конституцията поради отказа на Александър Лукашенко да създаде съюзна  държава, пише Bloomberg, позовавайки се на собствени източници в правителствените кръгове на Руската федерация. Конституционната реформа и оставката на правителството бяха „план Б“ на Путин за поддържане на властта. Лукашенко, бившият председател на колективното стопанство, който управлява страната си от четвърт век като лично имение, не иска да отстъпи на Путин, подчертава изданието.

В публикацията по-специално се подчертава, че месец преди речта му с послание до т.нар.Федерално събрание на 15 януари руският диктатор упорито се е опитвал да убеди Александър Лукашенко да съживи умиращия договор за създаването на съюзна държава между две съседни бивши съветски републики. За първи път идеята за съюзната държава беше договорена през 1999 г. между Лукашенко и тогавашния президент на Русия Борис Елцин.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Планът на план „А“ стана очевиден за всички след последната среща на Путин и Лукашенко в Сочи миналия петък.

Анексията на Беларус би позволила на Путин, като лидер на новата „Съюзна държава“, да заобиколи ограниченията на броя на мандатите. Лукашенко, който някога беше привърженик на съюза, днес категорично е против него. „Путин вижда себе си като световен лидер и за него е много трудно да се разграничи от ролята на президент“, заяви Глеб Павловски, съветник на Кремъл от 2000 до 2011 г. Измененията на Конституцията на Путин ще му дадат известен контрол върху неговия наследник като председател на Държавния съвет, „Беларус е идеален вариант“, каза той.

„Никога!“

Лукашенко каза в интервю за „Эха Москвы“ на 24 декември, че някога Путин му е бил предлагал парламентарна работа в Москва, ако позволи на двете им страни да се обединят.

Отговаряйки на въпроса на „Эха Москвы“  за това дали той участва по някакъв начин в осъществяването на плановете на Путин да остане на власт след 2024 г., белоруският лидер каза: „Не съм замесен в това и никога няма да бъда. И казах това на вашия президент. Да имам някакъв парламентарен пост в Русия, дори да ме осъдят и да ме доведат там с белезници! Никога! ”

Коментар на АА

Този коментар в Русмонитор е достатъчно достоверен и съвпада с преобладаващото мнение на експертите по Русия, че съюзната държава между Беларус и Русия  е приключена като тема. Това обаче не означава, че Путин няма да иска да свали Лукашенко от власт. Не че е невъзможно, но е много проблематично.

Но повторението на кримския сценарии с елементите на изненада е значително по-трудно, тъй като светът и Беларус знаят, че подобен опит би бил предшестван от рязък скок в „командировките“ на руски „бизнесмени“ и „държавни служители“ както и планове за съвместни учения, които включват пребиваването на значителен контингент руски сили на беларуска територия. И най-вече отсъства третия елемент – президент колаборационист. Лукашенко може да е всякакъв но не е Януков.

* https://rusmonitor.com/putin-menyaet-konstitucziyu-potomu-ne-smog-zastavit-lukashenko-soglasitsya-na-anshlyus.html

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

One thought on “Rusmonitor.com: Путин променя конституцията, защото не можа да накара Лукашенко да се съгласи с аншлуса. Bloomberg

  • When I originally commented I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every
    time a comment is added I receive four emails with the exact same comment.
    Perhaps there is a way you are able to remove me from that service?
    Kudos!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *