АкцентСветът

Tsargrad.tv: „Някой не иска нормално …“: Експерт по разузнаването обясни искането на ФСБ да разсекрети кореспонденцията на руските граждани

(Дез)информация/Анализи

Недопускането на редица кандидати на изборите в Московската градска дума предизвика вълнения в столицата през лятото на 2019 г. ФСБ поиска някои сайтове да осигурят достъп до кореспонденцията на възможните организатори и координатори на протестните акции. Експертът по конкурентното разузнаване Евгений Юшчук обясни защо това е направено.

Според Юшчук изискването на ФСБ да разсекрети кореспонденцията на жителите на Русия е „често срещана практика“. Възможно е организаторите на акциите да си разменят материали през интернет, да комуникират на лични съобщения. В изискванията на силовата структура няма нищо необичайно: работата й се регулира от федералния закон за оперативно-издирвателната дейност. В документа се казва, че ФСБ има право да извършва дистанционен обиск на компютри, проследявайки трафика.

Експертът добави, че сайтовете, базирани на руски сървъри, не са в състояние да се  противопоставят на исканията на специалните служби.

„Формално силовата структурата е в правото си, но повод да се заяде има, защото някой не иска да сътрудничи нормално“, каза Юшчук пред Ura.ru.

Ако е необходимо, спецслужбите могат значително да усложнят живота на собствениците на интернет ресурси. По-рано медиите публикуваха информация, че ФСБ  е поискала  Rutube, Avito, Habr и други да изпратят ключове за декриптиране на личната кореспонденция на потребителите.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Коментар на АА

Едва ли има изненадани от новата вълна от репресии върху информационната свобода на руските граждани, включително тоталното следене и дистанционните форми на достъп и контрол върху лична кореспонденция, при това в рамките на общи разследвания, без специално съдебно разрешение.

Това кара все повече руски граждани да емигрират виртуално в Интернет средата, като ползват само и изключително сървери извън Русия, включително софтуер и програми, които са извън контрола на руските власти. На това руските власти отговориха със задължение на всички мобилни оператори и търговци на смарт телефони да ги продават със задължителен руски софтуер през който служби като ФСБ могат да имат достъп.

* https://tsargrad.tv/news/kto-to-ne-hochet-normalno-jekspert-po-razvedke-objasnil-trebovanie-fsb-rassekretit-perepisku-grazhdan-rossii_238439

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *