АкцентСветът

Rosbalt.ru: Всички, които са по-силни от Украйна, стават вече неудобни за Русия

(Дез)информация/Анализи

Експертите на политическия клуб „Росбалт“ смятат, че Москва се нуждае от Ердоган твърде много, за да се бори сериозно срещу него в Идлиб.

Кремъл попадна в капан в опитите си да задоволи едновременно исканията както на сирийските, така и на турските лидери.

Александър Шумилин, главен изследовател в Европейския институт, ръководител на центъра Европа-Близкия Изток, заяви, че в момента Ердоган „масово въвежда войските си в Сирия, за да изгони армията на Асад от Идлиб зад линиите, определени в Сочинските споразумения „. В тази връзка експертът смята, че „трябва да се подготвим за сериозни военни действия, тъй като армията на Асад е ударила на камък с турската армия“.

„Турски поток“ е посоката за износа на руски газ за Европа, която става все по-значима, особено на фона на случващото се около „Северен поток“ 1 и 2 „, отбеляза експертът. По този начин (продълажава той) “ За РФ Ердоган е на първо място, а Асад е второстепенен, но Кремъл не може да го жертва, а в Идлиб също трябва да се реши проблема. „

В същото време казва Шумилин: „Асад постави Кремъл в безизходица, която трябва да се реши само по дипломатичен път“. Междувременно в Сирия, според него, „Русия може да се сблъсъка със сериозни противници като Турция и САЩ“. Сблъсъкът между Русия и САЩ в Сирия днес става все по-малко вероятен, но „напрежението нараства с Турция и само личните контакти между Путин и Ердоган могат да го сведат до минимум“, смята експертът.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




В стратегическо отношение Турция е важна за Кремъл „от гледна точка на„ подкопаване единството на Северноатлантическия блок на южния фланг “. Това стратегическо партньорство в политическата област се подкрепя и от икономическия интерес на Русия от сътрудничество с Турция.

Арабист, доктор на историческите науки Елена Галкина  смята, че в поведението на Русия в Сирия и Донбас има много общо. В първия случай, смята Галкина, Москва говори за възстановяване на статута на велика, а във втория – на регионална сила. И в двата случая Москва, поне на думи,  действа като посредник между конфликтните страни. В същото време експертът отбеляза, че действията на Русия в Сирия си противоречат. „От една страна, желанието за възстановяване на имперското величие, което Кремъл не може да си представи без военни бази в чужбина, по-специално Тартус и базата Хмеймим в Сирия, а от друга, загубата на доверие в себе си като посредник в различни международни дела“, отбелязва Галкина.

В същото време, смята историкът, интересът на Москва към големи икономически проекти с Анкара, съчетан с желанието да я откъсне от НАТО, доведе до факта, че голяма война между Русия и Турция днес е малко вероятна.

Коментар на АА

Анализът, който правят експертите в Росбалт е полезен за да очертае границите на реалистични очаквания от страна на Москва в сложната схема от зависимости и конфликти между Ердоган-Асад и Путин.  Проблемът в този анализ, че той отчита статични зависимости и интереси, а пропуска да отчете разтварящата се ножица между самоескалиращи събития и намаляващата възможност за избягване на горещите им сценарии в последния момент чрез разговор между Путин и Ердоган.

Асад не иска да спре настъплението си и да остави частите под турски контрол извън обсега на своята власт, особено в навечерието на важните преговори за статута на Сирия. Без контролирани от Ердоган точки на съпротивата в Сирия сирийския президент ще може да твърди на преговорите в Женева, че въпросът за оставането му на власт вече не стои и преговорите за споделяне на властта могат да се реализират само в рамките на допускането на отделни представители на опозиционните групировки до нея.

В същото време съпротивата срещу Асад  ще бъде лишена от важен аргумент в преговорите, тъй като няма да има „местна“ представителност.

В този смисъл при нормални условия,  както посочват експертите, голям сблъсък между Русия и Турция заради Сирия е нелогичен и малковероятен, но ескалация на напрежението между тях във връзка с убити, ранени, щети е напълно възможна.

При всички случаи медения месец в отношенията между Путин и Ердоган е в миналото. Турският президент осъзна, че без НАТО и Западът зад него, няма големи шансове срещу Русия.

* https://www.rosbalt.ru/world/2020/02/13/1827901.html

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *