Светът

Работата на журналиста е да сигнализира, ако нещо излезе от нормите

Като единствен кореспондент, който следи европейските институции и българското присъствие в тях, задачата ми е когато български политик от такъв ранг присъства на едно от най-важните събирания на европейските лидери в Брюксел, да разкажа какво се случва, както и да разкажа българската позиция. Когато в петък официално излязоха решенията на европейските лидери, трябваше да се включа в репортаж и, естествено, да кажа какъв е основният документ, при това един от най-важните в ЕС, като не можеше да не отбележа, че има много съществена разлика в това, с което се е ангажирала и гласувала България на Срещата на европейските лидери, и това, което президентът Радев ден преди това изказа като позиция пред българските медии. Давам си сметка, че за масовата публика как работят институциите и какво е значението на актовете не е толкова проста тема, което позволява на политиците да използват европейската тема по свое усмотрение, при това доста избирателно и доста удобно. Задачата на кореспондента е да даде контекста и да информира за тези срещи, заяви в студиото на Алтернативата Антоанета Николова, кореспондент на Нова телевизия в Брюксел.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Преразказах, а в последствие и цитирах текста от документа, като подчертах, че има известна разлика с позицията на Радев. Вероятно защото една телевизия и новините ѝ имат доста па-сериозна аудитория, отколкото един сайт, това доста раздразни Президентската служба и директора на пресслужбата г-н Кирил Атанасов, който ми се скара по телефона, че наравно с други български медии сме подели наратив, който според него не е правилен и че ще се обади в редакциите. Попитах го какво цели с това обаждане и го призовах да го направи официално. Инак за мен това е просто една софистицирана форма на упражняване на натиск над медия. Попитах го в прав текст, след като не иска официален отговор, за какво е обаждането му – да се свали материалът, да се уволни журналистът или да го поставят в неудобно положение?
В ЕС лидерите гласуват нещо, което представителите на държавата са се договорили и са изразили позиции по документа, той вече е решен и отива на гласуване от евролидерите. И ако той не получи единодушно одобрение, просто не може да се изпълни, докато не се стигне до общо споразумение. Точно в тези тънкости впоследствие отговарят от пресслужбите в опит да размият пред публиката какви точно са фактите.
Реагираха доста хора, които се опитаха да обяснят какво значи решение на Европейския съвет и че подобно решение е със задължаваща форма. С абсолютно същите документи ЕС решава и дали да се отпуснат помощи на България, за да опазва границата си.


Работата на PR съветника е да улесни работата на началника си, но пък работата на журналистите е да сигнализират, ако това нещо излезе от нормите. В западните страни това би се изтълкувало като цензура. Така че в задълженията ми е да отреагирам – да съобщя какво се случва, след като в редакцията звънне да се скара пресекретарят на държавния глава. На първо време този журналист няма правото да се защити; на второ – просто слиза от екран, губи препитание просто защото си е свършил работата.
Не знам дали съвсем скоро няма отново да се озовем на последното място в класацията за свобода словото, защото само през последните седмици международните институции рапортуваха няколко случая за проблеми с медийната свобода в България – например на Емилия Милчева с Възраждане, а вероятно утре ще излезе и моят случай.
Благодарна съм, че този път колегите от основните български медии отреагират и дискутират темата, защото в случаи като този, поради липса на работещо правителство, само ние, медиите, имаме възможност за контрол на президентската институция, коментира в заключение Николова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *