Светът

Rusmonitor.com: Експерт по миграция: Русия я очаква поредното напускане на образованото население

Дез)информация/Анализи

Много европейски държави говорят за затягане на миграционните закони, но в същото време експертите все повече прогнозират нова вълна на миграция. Когато ни питат за реалния брой на напусналите, дори Росстат не предоставя обективни данни. Всъщност според неговите данни, за да бъде смятан за емигрант, руснакът трябва да живее в чужбина поне 9 последователни месеца и в същото време да бъде отстранен от регистъра. Но ако всъщност руснакът живее в чужбина и е регистриран у дома, той не се счита за емигрант. Така според официалната статистика през 2018 г. 441 хиляди души са напуснали Русия, което е със 17% повече, отколкото година по-рано. Няма официална статистика за 2019 г., но най-вероятно числата също ще нарастват.

Както коментира експертът по миграция, ръководителят на представителството на компанията „Втори паспорт“ във Владикавказ, Алена Фидарова, последната масова вълна на руската емиграция в Европа беше през 2009-2010 г. „Съдейки по опита на моята компания и на моите колеги, с които активно общувам и обменям информация, в следващите 2-3 години ни очаква нова вълна на миграция. Въпреки че сега всички възможности за миграция са станали по-скъпи, но едновременно с това да емигрират искат по-успешните хора. Те не искат да напускат, защото нещо не се получава у дома – повечето имат свой бизнес или професия, семейство, жилище, организиран живот, който по принцип харесват.  Именно в това е тяхната радикална разлика от емигрантите от края на 90-те и началото на 2000-та година. Те не се страхуват от някакви катаклизми в страната и в това е разликата от вълната на емиграцията през 2010-те. Емиграцията за тях е отклонение от застоя в който се намират към нови перспективи, които те не виждат у дома“, отбелязва експертът.

Според доклада на Комитета на гражданските инициативи, Москва е станала лидер в емиграцията на жители през миналата година. Оттам, според Федералната служба за държавна статистика, 12,3 хиляди руснаци са емигрирали. На второ място е област Москва: 6,9 хиляди души. На трето – Санкт Петербург: 4,5 хиляди.

Фидарова отбелязва, че съвременните хора са много по-малко привързани към едно място, държава, град, по-космополитни са и в резултат на това е по-лесно да решат да се преместят в друга държава. „Може да ни е мъчно за вилата на дядо, любимите ни улици, навика да ходим в сладкарницата през уикендите, но това не влияе на решенията, свързани с желанието да подобрим живота и живота на децата си. Но най-важното е, че независимо къде отиваш, не е необходимо да работиш нискоквалифицирана работа там и да влошаваш условията си на живот. Помогнахме на хиляди руснаци да емигрират и всички те намериха своето място в десетки страни ”, казва експертът.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Според Фидарова, за разлика от предишните вълни на миграция, тези, които искат да напуснат, трябва да разберат, че емиграцията не се свежда само до закупуването на билет и заминаването: трябва да отделите много усилия, време и пари. По-добре е веднага трезво да прецените силните си страни, отколкото да разберете, че историята е твърде сложна за вас, като вече сте инвестирали много в нея.

Коментар на АА

Тази статия е важна, защото предупреждава, че през следващите 2-3 години се очаква пик в изходящите миграционни потоци от Русия и една от дестинациите е България.

Емигрира средната класа, а не толкова чиновничеството, което е важна разлика от предишния пик в емиграцията от 2009-2010 година.

Постоянните емиграционни потоци към определени дестинации, като България, формира около тях цяла постоянна мрежа от обслужващи фирми, посредници, агенти, които да правят този процес по- рутинен и безпроблемен, на принципа на етнически профилирани взаимопомощ и професионални услуги.

Това е проблем за редица приемащи страни, включително и у нас, доколкото рускоезичното малцинство ще нараства, като и без това то е по-голямо от всяко друго малцинство у нас.

Въпреки че средната класа, която е основния източник на емиграция, при която емигрират не само хората, но и бизнеса, е по-космополитна, групирането им в определени райони и общности, ги капсулира.

Какво е повече в руската имиграция у нас – заплахата или възможността е въпрос, който няма еднозначен отговор, но изисква проактивна политика.

* https://rusmonitor.com/ekspert-po-migraczii-rossiyu-ozhidaet-ocherednoj-ishod-obrazovannoj-chasti-naseleniya.html

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *