Светът

IES ENERGY BRIEF: Saipem скоро ще започне да полага тръби за TAP на дъното на Адриатическо море

Транс-Ариатическият тръбопровод (TAP) скоро ще започне началото на полагането на тръби на дъното на Адриатическо море,   съобщава Trend, позовавайки се на консорциума TAP AG.

Дейностите са в разгара си на борда на баржа за полагане на тръби Castoro Sei на италианската компания Saipem, която е изпълнител на проекта, заявиха от консорциума.

„Тази офшорна „движеща се монтажна линия“ с до 340 души на борда, заварява тръби и скоро ще започне да ги полага на дъното на Адриатическо море“, се казва в съобщение.

TAP отбеляза началото на строителните работи за морската отсечка на тръбопровода през октомври 2018 г.

Първите офшорни тръби в албанските води са положени през март 2019 г.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Офшорната част на TAP, свързваща албанското и италианското крайбрежие, е дълга 105 км.

Тръбите ще бъдат положени на Адриатическото морско дъно: 37 км в албанските териториални води, 25 км в италианските териториални води  и 43 км в международни води.

Най-дълбоката точка на тръбопровода ще бъде на повече от 810 метра под морското равнище. Ще бъдат използвани около 9 000 тръби с диаметър 36 инча, тежащи приблизително 100 000 тона.

Проектът TAP, на стойност 4,5 милиарда евро, е един от приоритетните енергийни проекти за Европейския съюз. Проектът предвижда транспортиране на газ от азербайджанския Шах Дениз- 2 до страните от ЕС.

Свързвайки се с Транс Андолския газопровод (TANAP) на гръцко-турската граница, TAP ще пресече Северна Гърция, Албания и Адриатическо море, преди да излезе на брега в Южна Италия, за да се свърже с италианската мрежа за природен газ.

В момента проектът е в етап на изграждане, който стартира през 2016 г.

След като бъде построен, TAP ще предложи директен и рентабилен транспортен маршрут, отварящ жизненоважния Южен газов коридор, верига за газ с дължина 3500 километра, простираща се от Каспийско море до Европа.

Акционерите на TAP включват British Petroleum (20 процента), SOCAR (20 процента), Snam S.p.A. (20 процента), Fluxys (19 процента), Enagás (16 процента) и Axpo (5 процента).

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *