Регионът

IES ENERGY BRIEF: Сръбският регулатор одобри Gastrans като независим оператор на газопреносната мрежа

Feb 2020, spglobal.com

Акценти:

  • Gastransще управлява сръбската секция на разширяването на Турски поток;
  • Работата по тръбопровода започна през май: министерството;
  • Потокът вече тече в България, Гърция, Северна Македония.

Лондон – Сръбският енергиен регулатор официално одобри Gastrans – който ще управлява сръбския участък от проекта за удължаване на газопровода Турски поток  – като независим оператор за транспортиране на природен газ.

AERS/Сръбският енергиен регулатор прие  решение за сертифициране на Gastrans като опертор на газопреносната система , се казва в изявление, публикувано на уебсайта му.

Gastrans  – 51% собственост на изцяло дъщерно дружество на Газпром и 49% от сръбската газова компания Srbijagas – изгражда 403-километровия тръбопровод в Сърбия, предназначен да пренася газ, транспортиран по тръбопровода Турски поток от границата на Сърбия с България до границата й с Унгария.

Работата по сръбския газопровод започна през май 2019г., според сръбския министър на енергетиката Александър Антич. През октомври Антич каза, че тръбопроводът ще бъде завършен до края на 2019 г., но няма публично съобщение за напредъка на линията, а и министерството и Gastrans  не са достъпни за коментар.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Данни за потока

Газопроводът Турски поток с капацитет 31.5 Bcm/year  започна търговски потоци на 1 януари и до голяма степен замести обемите, които навлизаха в Югоизточна Европа по трансбалканската линия през Украйна.Газпром заяви на 27 януари, че първият 1 млрд. куб.м руски газ е преминал през Турски поток, което предполага средни потоци от около 37 милиона куб. м /ден  – по-малко от половината от капацитета му от 86 милиона куб.м/ ден.

Газпром каза още, че около 54% от обема в периода 1-27 януари е доставен на турския пазар, а около 46% – на турско-българската граница.Това предполага среден поток в Турция от 20 милиона куб. м/ден към  България от 17 милиона куб. м/ ден.

Няма налични данни за показване на потока на газ през Турски поток в Турция, но европейската асоциация за газови оператори  публикува данни за газ, влизащ в България от Турция.

По данни на Entsog потоците в точката на свързване Странджа / Малкоклар са средно 16 милиона куб.м / ден от Турция в България от 1 януари. След това средно 4 милиона куб.м / ден от този обем се подава към Гърция през точката на свързване Кулата / Сидирокастро. Други 1 милион куб.м/ ден средно тече от България в Северна Македония.

През 2019 г. продажбите на Газпром в България са 2.387 Bcm – или средно 7 милиона куб.м /ден  – което означава, че нетните потоци в България от 11 милиона куб.м / ден през Турски поток в момента са по-големи от миналогодишните доставки.

За разлика от това, продажбите на Газпром в Гърция миналата година са 2.413 Bcm (7 милиона кубични метра/ ден), което е малко по-високо от обема, идващ в Гърция чрез Турски поток.

Продажбите на Северна Македония са 0,296 Bcm – или средно малко под 1 милион куб. м /ден – в съответствие с текущите доставки.

В презентация на инвеститорите през февруари Газпром заяви, че се очаква Турски поток да достигне пълния си капацитет до октомври 2022 г. В презентацията се потвърди, че Турски поток  вече е доставил газ в Турция, България, Гърция и Северна Македония.

Доставките за Сърбия и Унгария се очакват до декември тази година.

Цени в България

Промяната на входната точка за доставки на руски газ за България се очаква, тъй като Газпром и Булгаргаз продължават да водят преговори за ценообразуването.

Според  публикация на руския вестник Комерсант, Газпром се готви да премине в България от петролно индексиран договор към механизъм за ценообразуване, основан на цените на европейските центрове. Това би било в съответствие с обещанията на Газпром през 2018 г. за уреждане на антитръстово дело, заведено от Европейската комисия.

Според  публикации, намаление на цените на газа е забелязано за седем държави в Централна и Източна Европа, които са били част от случая, с изключение досега за България.

Газпром би рискувал антитръстовото дело да бъде възобновено, ако не изпълни ангажимента си към България.Нито Газпром, нито Булгаргаз  коментираха състоянието на преговорите.

Но говорител на Европейската комисия каза за S&P GlobalPlatts: „Комисията продължава да наблюдава изпълнението на ангажиментите на  Газпром.

България също е заета с изграждането на своя участък от  сухоземната част на Турски поток. Работата започна през септември след забавяне, предизвикано от обжалване срещу възлагането на поръчката, с малко разширение, завършено, което позволява на потоците от Турски поток  да се преместят от България и към Гърция и Северна Македония.

Основната част от работата ще бъде направена на 474-километров сегмент, изграден до границата със Сърбия.

Споредизточници,  Булгартрансгаз  би могъл да търси двуфазен подход – първо използвайки съществуващия си основен пръстен и кратко отклонение към границата със Сърбия, за да започне да тече по-бързо,, последван от втора фаза за изграждане на главната линия на тръбопровода от изток – на запад през цялата страна.

Булгартрасгаз  не отговори  за коментар.

* https://www.spglobal.com/platts/en/market-insights/latest-news/natural-gas/022420-serbian-regulator-approves-gastrans-as-independent-gas-grid-operator

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

One thought on “IES ENERGY BRIEF: Сръбският регулатор одобри Gastrans като независим оператор на газопреносната мрежа

  • You can certainly see your enthusiasm in the article you write.
    The world hopes for more passionate writers such as you who aren’t afraid to say
    how they believe. At all times go after your heart.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *