Алтернативи & Анализи: Путин обяви война на САЩ – след кибер намесите, атакува и шистовите производители

Цената на руския петрол в Европа днес падна под 32 долара за барел при търговият с фючърси за месез май за първи път след кризата през 2008 година, по процент на срива на борсата – 31 процента, аналогията отпраща към далечната 1991 година от времето на войната в Персийския залив.
Световният пазар на петрол продължава своето „свободно падане“ на фона на бързото разпространение на коронавируса извън Китай и отказът на Русия да подкрепи споразумението за ограничаване на добива в рамките на ОПЕК+.
Цените на основните референтни марки на суров петрол падат седмици наред.

Това е графиката за цената на референтния за Уралс марка Брент от днес –  9 март. От сутринта при търговията на азиатските борси и нива малко над 31 долара на барел, като през деня, с включването на търговията в Европа и по-късно на САЩ нещата леко се балансираха. Повтаряме това са нива, които могат да се съизмерят само с финансовата криза от 2008 година, когато суровия петрол падна до 26 долара за барел. Тенденцията е неустойчива, но щом фючърсите за май са под котировките за деня, то пазарът очевидно е „мечи“, инвеститори и търговци не вярват, че е достигнато стабилно дъно. да продължи да пада. 

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.
Путин е решил да играе „ва банк“ и да губи по 300 милиона долара на ден, но да извади американските компании, добиващи шистов нефт, от уравнението. Отмъщава си за Северен поток -2 и за санкциите, които не може да премахне. Повечето анализатори, обаче предупреждават, че няма причина там където не е успял предишния път, да успее сега. Вероятно по-малките играчи в САЩ ще пострадат, но повечето са хеджирали риска от срив на борсите с финансови инструменти, и дори да пострадат няма да е за дълго. 
Путин не може да издържи тази игра и ще загуби стратегически. Руската икономика и без това е в мното тежко състояние, за да се рискува в този момент. Отчаян блъф на покерджия без силни карти. Очевидно близкия до Путин Сечин го е убедил да се откаже от сделката със Саудитска Арабия, но той рискува рецесия и девалвация на рублата, което съчетано със санкции може да вкара Русия в процеси тип „черен лебед“, точно в навечерието на допитването по измененията на Конституцията.

Голдман Сакс допуска, че този път цените могат да паднат до 20 долара за барел, а това е тригър за отключване на саморазрушителни процеси в руската суровинна икономика. Колкото и Централната банка на Русия да печата нови рубли, при сривът на курса на рублата, текущите тенденции грозят срив и в бюджета и скок на бюджетния дефицит. Или Путин ще трябва да увеличи данъчното бреме за нефтените компании и другите данъчни дойни крави, или трябва да се откаже от социалните обещания ,с които „продава“ на руския избирател желанието си да остане на власт с изменена Конституция.

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *