Светът

Vedomosti.ru: „Лукойл “рекордно увеличи свободния си паричен поток

(Дез)информация/Анализи

Компанията може да предпочете обратно изкупуване на акции поради спад на тяхната стойност, а не дивиденти, казват експертите.

„Лукойл“ съобщи на 10 март, че свободния му паричен поток през 2019 г. възлиза на 701,9 милиарда рубли, което е с 26,4% повече в сравнение с 2018 г. и това е рекорд. Компанията обяснява ръста с увеличаване на оперативния паричен поток с почти постоянни капиталови разходи от 450 милиарда рубли. Нетната печалба на компанията нарасна с 3% и достигна 640,2 милиарда рубли, EBITDA – с 10,9% и възлиза на 1,2 трилиона рубли.

Тази година може да не е толкова успешна поради спадащите цени на петрола. Експертите на Goldman Sachs отбелязват, че с намаляване на цената на барел петрол за всеки 5 долара, руските петролни компании губят около 10% от EBITDA и около 20% от свободния паричен поток. „Тази чувствителност е по-висока за компании с по-високо ниво на нефтообработка – „ Газпром нефт “и„ Лукойл “, което според нас се дължи на спецификата на техните данъчни режими“, подчертават те.

Базата за изчисляване на дивиденти в съответствие с новата дивидентна политика, приета от “Лукойл” миналата година, сега е свободния паричен поток, а не чиста печалба. Акционерите получават не по-малко  от 100% от свободния паричен поток. Този показател се коригира с лихвени плащания, разходи за обратно изкупуване и т.н. Първите плащания на дивиденти, изчислени от свободния паричен поток, бяха получени от акционерите на „Лукойл“ за деветте месеца на 2019 г. – в размер на 137,28 милиарда рубли. (или 192 рубли на акция).

Дивидентите за последната година, като се вземат предвид вече изплатените, могат да възлизат на 511 рубли. на акция, каза водещият анализатор на „Велес Капитал“ Александър Сидоров. Тоест общата сума на дивидентите се оценява на 354 милиарда рубли. В края на 2018 г. компанията върна на акционерите 187,5 милиарда рубли. „Лукойл“, подчертава експертът, е една от най-привлекателните компании в петролния и газовия сектор поради високата оценка на потенциала за растеж на валутния курс на ценните книжа и дивидентната доходност.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




„Лукойл“ е втората по големина петролна компания в Русия. Тя представлява повече от 2% от световното производство на нефт и около 1% от доказаните запаси на въглеводороди. Основен акционер е Вагит Алекперов (около 25%), съдружникът му Леонид Федун притежава около 10%. Делът на в свободно обръщение на Московстата фондова борса е 55% от акциите.

Миналата година компанията влезе в топ 10 на световната класация на Boston Consulting Group от компании, които осигуряват на акционерите най-голямо увеличение на инвестиционния доход. Консултантите взеха предвид колко могат да печелят акционерите за петгодишния период от покупката и продажбата на акции и добавиха дивидентите, получени през това време. Възвръщаемостта на собствеността върху акциите на Лукойл от 2014 г. до 2018 г. възлиза на 27,1% – повече от Новатек (23,5%), както и от Сбербанк (16,6%).

В края на миналата година „Лукойл“ заяви, че дивидентите ще станат приоритет при разпределението на капитала, изкупуването на акции ще е вторият приоритет. „Лукойл“ започна изкупуването на акции през 2018 г. и го завърши миналото лято, като събра пакет от 3 млрд. долара. Компанията обяви началото на ново изкупуване в началото на есента – възнамерява да похарчи още 3 млрд. долара за собствени акции до 2022 г., придобиването все още не е започнало. Вероятността за обратно изкупуване се увеличи поради рязък спад в стойността на акциите на компанията, е сигурен Сидоров. „Решението зависи от компанията, но е логично при сегашните условия да се обяви обратно изкупуване на акции“, съгласен е анализаторът на АКРА Василий Танурков. Капитализацията на „Лукойл“ на 10 март падна с 18,65% и възлиза на 3 трилиона рубли. – Това са последиците от нарушаването на споразумението между Русия и ОПЕК за ограничаване на производството на петрол и срива на цените на петрола.

Прекъсването на руското споразумение с ОПЕК, което откри ценова война за износителите на петрол, ще окаже натиск върху книжата на целия петролен и газов сектор – въпреки финансовия успех на отделните компании, казва страшия анализатор на „БКС премьер“ Сергей Суверов: „Изкупуването на дялове може да осигури известна подкрепа за ценните книжа на Лукойл, но този фактор ще има ограничен ефект, недостатъчен за компанията да се изправи  срещу конюктурата на пазара на петрол. „

Коментар на АА

Тази статия дава прекрасна представа за механизмите по които изнесените печалби и доходи от България се трансформират в богатство като приходи за бюджета на Русия и като лични ползи за акционерите на компанията.

България има традиции да участва в издръжката на Русия – едно време е бил Окупационния корпус, сега е механизма за извличане на печалби извън пазарните, в сферата на занижения контрол и корупция на официалните власти.

Само ще посочим, че лъвската част от свръхприходите от около 1 милиарда лева, които се генерират по веригата на стойността между суровия петрол, който се внася на по-високи цени и бензиноколонката отива в Лукойл. Те се вземат от потребителите. В допълнение са и милиардите спестени данъци върху неотчетена печалба. Това излиза от бюджета.

* https://www.vedomosti.ru/business/articles/2020/03/11/824870-lukoil-uvelichil

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *