Светът

IES ENERGY BRIEF: Саудитска Арабия отказва преговори с Русия и отваря гигантски находища

Саудитска Арабия не вижда причина да проведе нова поредица от преговори с ОПЕК + през май-юни, заяви принц Абдулазиз бен Салман, ръководител на министерството на енергетиката на Кралството.

За това, че Москва все още „не изключва възможността“ да се договори с Рияд относно мерките за стабилизиране на петролния пазар, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Но Саудитска Арабия смята, че провеждането на среща, само за да се покаже на света неспособността да се отговори на кризата, е безсмислено, отговори задочно бен Салман на Песков.

„Всяка компания, добиваща петрол, трябва да демонстрира на свободния петролен пазар своята конкурентоспособност, да поддържа и увеличава своя пазарен дял“, Ройтерс  цитира министъра.

От април държавната петролна компания на Кралството, Saudi Aramco, ще увеличи добива си с 26% – от сегашните 9,7 до рекордните 12,3 милиона барела на ден, заяви шефът й Амин Нассер.

Новите доставки, в размер на 2,6 милиона барела на ден, ще бъдат изнасяни с рекордни отстъпки в историята. Както Saudi Aramco обяви в неделя, те ще бъдат 6 долара за барел за Азия, 7 долара за САЩ и 8 долара за Европа, където саудитският петрол се конкурира с руския Уралс/ Urals.

Петролът  Arab Light – най-популярният сорт на Saudi Aramco – ще бъде достъпен за европейските клиенти на цена от 10,25 долара по-евтино от Brent. Поне два големи саудитски клиента вече поискаха с 30-50% повече в доставките през април, поради отстъпките, заявиха за Bloomberg източници от пазара.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Допълнителни обеми саудитски петрол ще дойдат, включително от две гигантски находища – Хафджи и Вафра/ Khafji и Wafrа, които бяха „замразени“ през 2014-15 г. Това са находища, разположени в така наречената „неутрална зона“ на границата между Саудитска Арабия и Кувейт.

Работата в находищата, разположени на територия от 5,7 хиляди кв. километра и с възмоност  да добиват 500 хиляди барела на ден, ще продължи през април, а петролът ще бъде изнесен. Спор за съдбата им възниква до 2009 г., когато Рияд удължи концесионното споразумение с американския Chevron, давайки му право да изпомпва нефт до 2039 г. Кувейт заяви, че решението е взето  без консултация  с него.

Саудитско-кувейтските преговори, които продължиха и през 2018 г., завършиха с решаване на спорни въпроси и сега два ключови партньора от ОПЕК са готови да отворят крановете.

Възможностите на Русия във „войната за обеми“ на петролния пазар са несравнимо по-малко. Руските петролни компании са в състояние да увеличат добива с 200-300 хиляди барела на ден, заяви министърът на енергетиката Александър Новак във вторник. В бъдеще увеличението може да достигне 500 хиляди барела, добави той.

При преговорите  с ОПЕК във Виена, да припомним, че Русия отхвърли предложението на Саудитска Арабия съвместно добивът да се намали с 1,5 милиона барела на ден, за да се компенсира спада на търсенето, поради епидемията от коронавируса. Тогава финансовият министър Антон Силаунов припомни, че „саудитите се нуждаят от петрол по  80  долара“, за да балансират бюджета, докато Руската федерация ще живее на резерви и с цени от около 40 долара. Малко по-рано – през септември миналата година – ръководителят на Министерството на икономическото развитие Максим Орешкин нарече Саудитска Арабия „уязвимото място“ на световния пазар – също както е Съветския съюз през 80-те години.

Предлагайки по груб начин на Рияд да спаси цените на петрола сам, Русия наруши петролния съюз, благодарение на който, според Министерството на финансите, получи 10 трилиона рубли допълнителен доход през  периода 2017-19г.

Една от възможните причини за тази стъпка – опит да се атакува и съсипе американската шистова индустрия, твърди президентът на ACI Russia Сергей Романчук. Смята се, че Кремъл е изчислил последствията и цената, която ще трябва да плати, в противен случай това е „явна некомпетентност, която не ми я побира главата“, добави той.

Коментар на АА

Изключено е, Кремъл да е тръгнал на подобна авантюра без предварителни калкулации. В полето на икономическата логика отговорите трудно ще се намерят. Особено в подобен чувствителен за Владимир Путин момент – конституционните поправки, които му осигуряват на практика пожизнено президенство.

Единственото логическо обяснение е в геополитическата област, а именно ударът срещу американската шистова индустрия. Но и там нещата са прекалено „крехки“ като аргументна база.

Сигурното предимство на Путин е, че тази стъпка няма да доведе до непосредствени вътрешни протести, тъй като заедно с девалвацията на рублата, бюджетът му се балансира. Но този ход има определен и доминиращ хазартен елемент – предпоставя, че Русия влиза във война, засега енергийна в която разчита да издържи по-дълго от противника. А това никак не е сигурно.

Както себестойността на добива в по-голяма част от нефтените находища, така и технологичното равнище на добив не говорят в полза на Кремъл. Нито пък ще може да компенсира нефтените фирми с дотации от държавния бюджет.

Струва си да се отдели внимание на една хипотеза, на която малцина обръщат внимание, че Русия на Путин участват със значителни средства в спекулативни операции на борсите, чиято волатилност да се превръща в пари. Но подобен ход би изисквал прекалено големи ресурси и най-вече участие на крупни инвестиционни банки, в това число руски. А това е съмнително.

* https://www.finanz.ru/novosti/birzhevyye-tovary/saudovskaya-araviya-otkazalas-ot-peregovorov-s-rossiey-i-zapuskaet-mestorozhdeniya-giganty-1028980168?fbclid=iwar2r8_ork2vdurvfydbfybr0mez__cet_m6avjnuoyeeubyv8ldpackpxci

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *