Светът

IES ENERGY BRIEF: Русия победи САЩ в ценовата война на ВПГ

2020,petroleum-economist.com

Агресивното ценообразуване дава на Русия силна позиция в конкуренцията за Европа. Ниската цена на руския ВПГ оказва натиск върху конкурентите си на европейския пазар за внос на втечнен природен газ, се каза пред присъстващите на Нефтения и енергиен форум на S&P Global Platts в Лондон.

„Разходите на Русия за ВПГ в Европа са за един от най-евтиния ВПГ в света. ВПГ може да влезе в Европа за под $ 2/млн  Btu“, каза Samer Mosis, старши анализатор за втечнен природен газ в S&P Global Platts. „Поради този стимул за цените, Русия миналата година стана вторият по големина доставчик на втечнен природен газ в Европа, като победи Нигерия и изтласка други ключови доставчици, включително Алжир.“

Миналата година Русия  изнесе в Европа  16 млн. т втечнен природен газ, рязко повече от 7 млн. т през 2018 г. Тя изостава само от Катар, който изнася 21 млн.т на пазара, и пред САЩ, които са  изнесли 12 млн.т, според  данни на S&P Global Platts, представени на събитието.

„Европа е балансиращият пазар [за ВПГ]… наблюдавайте как агресивно се развива руската газова стратегия там“, каза Mosis, добавяйки, че втечненият  природен газ на Novatek от Ямал  е „само началото на масирана [руска] експанзия в Арктика“.

Разширяването на руския ВПГ идва наред с тръбопроводната стратегия за „обем над стойността“, която се възползва от новата платформа за електронни продажби на Газпром (ESP), според Mosis. „ESP позволи на Русия да бъде много пъргава в начина, по който провежда спот продажби – и честно казано може да поддържа пазара, колкото иска“.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Следвайки  успешното подновяване на споразумението за газопроводния транзит между Русия и Украйна той каза, че „руският газ може да продължи да навлиза в северозападна Европа срещу $ 250 [/1,000m²]. Това във всички отношения е по-евтино, отколкото разходите за наземни втечнен природен газ в САЩ. Това във всички отношения е по-евтино, отколкото разходите за американския наземен втечнен природен газ“.

Отключване на искания

Период на още по-екстремно свръхпредлагане на втечнен природен газ за периода 2020-21 г., но дори това може, отново,  да е от полза за газовата стратегия на Русия. Продължаващите ниски цени в крайна сметка ще отключат латентното искане за смяна на въглищата, според Desmond Wong, редактор в S&P Global Platts за LNG за европейския и атлантическия басейн.

„[Пазарът на газ] изглежда обречен. Но защо е мрачен, той върна газа към живот. Той/газът е много по-евтин в наши дни [затова] заличи търсенето на въглища. И това води до нещо много интересно, което ще видим [през] през следващите няколко години “, казва той.

Wong добавя, че макар политическите проблеми да съпътстват руския износ на газ в Европа, ценообразуването често е решаваш фактор, коз в политиката. „В Брюксел винаги ще има политически мотивирани гласове, призоваващи за повече внос на втечнен природен газ от САЩ. Но комуналните услуги, мениджърите на портфейли и търговците ще кажат `за нас има само икономически смисъл ако вземем най-евтиния източник на газ, доставен на нашите клиенти`.”

* https://www.petroleum-economist.com/articles/midstream-downstream/lng/2020/russia-beating-us-in-lng-price-war

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

One thought on “IES ENERGY BRIEF: Русия победи САЩ в ценовата война на ВПГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *