Светът

IES ENERGY BRIEF: Саудитска Арабия предлага своите барели с огромни отстъпки в Европа -$25 зa барел

By Sherry Su and Javier Blasр, March 11, 2020, bloomberg.com

Саудитска Арабия  отпусна  вълна от суров петрол към Европа, традиционно задния двор за руски продажби на петрол, обещавайки да достави на регионалните рафинерии утроени обеми на обичайния им прием от кралството.

Саудитските доставки, съчетани с безпрецедентни отстъпки, превръщат европейския пазар на петрол в най-ожесточеното кътче на все по-ожесточена битка между Рияд и Москва за цената на петрола. Саудитска Арабия предлага в Ротердам в Ротердам своя флагмански суров Arab Light за около 25 долара за барел, което е огромна отстъпка от цената на руския Urals /Уралс .

Европейските рафинерии, включително световните петролни гиганти Royal Dutch Shell Plc, BP Plc, Total SA, OMV AG, Repsol SA и Cepsa SA, са получили от държавната петролна компания Saudi Aramco разпределения на суров петрол, значително над нормалните си нива, според хора, запознати с тези операции. Обхватът на допълнителните доставки е между 25% и 200%, в зависимост от компанията, казаха същите хора.

Саудитските отстъпки са толкова големи, че Arab Light ще „изтласка“ Уралс и други сурови сорта петрол „от диетата на регионалните рафинерии“, освен ако относителната им цена също не падне, каза в бележка към клиентите Амрита Сен, главен петролен анализатор в консултантската Energy Aspects Ltd.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Увеличението на обемите, познато в бранша като номинации, е потвърдено от Aramco пред европейските петролни компании преди ден, казаха експертите дали информацията, но пожелаха анонимност. Една от основните рафинерии в Европа получи двойно на нормалното си до сега разпределение, каза нашият информатор.

Всички компании или отказаха коментар, или не отговориха веднага на искането  за коментар.

Хитът Уралс

Saudi Aramco обяви във вторник, че увеличава добива си до 12,3 милиона барела на ден за април, само няколко дни след като примами рафинерите да купуват повече с рекордни намаления на официалните си продажни цени – отстъпките или премиите, с които кралството продава спрямо регионалните референтни стойности.

Рязкото увеличаване на доставките – повече от 25% над добития обем през миналия месец – постави Aramco над максималния й устойчив капацитет, което показва, че кралството  използва дори своите стратегически запаси, за да прави дъмпинг на колкото е възможно повече суров  петрол и то  възможно най-бързо.

Aramco не разкри регионалното разделение на увеличението на добива, но обемите, които европейските рафинерии очакваха, говорят, че регионът е централна част от увеличаването на износа на Саудитска Арабия. По традиция Aramco продава малка част от суровината си на континента, като по-голямата част от продажбите отиват в Азия. През 2018 г. Aramco достави само 10% от суровия си петрол  в Европа,  годината, за която са налични пълни данни, според американската администрация за енергийна информация /EIA /.

Освен че доставя товари директно от Саудитска Арабия, Рияд може също така да използва своите стратегически запаси от петрол, за да увеличи доставките за европейските клиенти в много кратки срокове. Aramco поддържа запаси от суров в Ротердам, на прага на най-големите центрове за рафиниране в Северозападна Европа, а също и в египетското пристанище Сиди Керир в Средиземно море,  на няколко дни плаване до големи рафинерии в Южна Европа.

През уикенда Aramco намали официалните си продажни цени с най-голямата стойност за повече от три десетилетия. Компанията направи най-големите си намаления за купувачите в Северозападна Европа. Намаляването с 8 долара за барел в голяма степен представлява пряко предизвикателство за Русия, която продава голяма част от своя суров петрол Urals в същия регион. Aramco ще продаде Arab Light с безпрецедентните 10,25 долара отстъпка спрямо барел Brent в Европа.

Отстъпките за руския  суров веднага набъбнаха. Vitol Group и Trafigura Group Ltd. не успяха да намерят купувачи в понеделник, когато предложиха да продадат суров петрол Urals с най-големи отстъпки  за почти два месеца спрямо регионален показател.

„Най-новите саудитски официални продажни цени/ OSPs  много силно намекват  за създаване на твърде политическа, а не техническа стратегия“, каза консултантската компания JBC Energy GmbH,  със седалище във Виена.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *