Светът

IES ENERGY BRIEF:Преброени ли са дните на Америка като нетен износител на петрол?

By SHEELA TOBBEN on 3/10/2020, worldoil.com

Лондон (Bloomberg) – Зараждащият се статус на Америка като нетен износител на петрол вече е изложен на риск, тъй като спадането на цените на петрола заплашва местния добив 

Само през последните месеци САЩ започнаха да изнасят повече петрол, отколкото внасят, което е резултат от рекордния добив от шисти в области като басейна на Permian, например. Сега, на фона на най-ниските цени от близо три десетилетия, американските сондьори са изправени пред спад в добива в порядъка на милион барела, който може да ограничи износа на САЩ и да даде ход на страната към енергийната независимост.

„Дните на износителите на САЩ  са преброени“, каза КайлинБърч, икономист по глобални проблеми  от Economist Intelligence Unit  в Лондон.

За четири от последните шест седмици САЩ доставят повече сурови и рафинирани продукти, отколкото са внесли, но този марж е сравнително слаб. Ако добивът от шисти спадне през тази година с 1 милион барела дневно, според BloombergNEF, това би могло да бъде достатъчно, за да върне САЩ от нетен износител обратно към нетен вносител.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




„Това е голям удар за онези, които участваха в американската  шистова революция“, каза RyanFitzmauriceRyanFitzmaurice, стратег по стоковите стоки в Rabobank. Въпреки че търсенето на петрол може да се възстанови по-късно през годината, шистите няма да са толкова бързи, за да се върнат назад, каза той.

Американският бенчмарк суров  се понижи с 25% в понеделник, за да затвори на $ 31,13 за барел, много под средната цена break-even /сумата или промяна в стойността, за която актив трябва да бъде продаден, за да покрие разходите за придобиването и притежаването му/ за добивните компании в трите най-големи американски шистови находища. Големите банки побързаха да преразгледат прогнозите за цените надолу, тъй като Саудитска Арабия и Русия, двете държави – най-големи износители на суров петрол, са готови да положат усилия да наводнят пазара с евтин нефт в ценовата война.

Скоростта на снабдяване със суров петрол на ниски цени може да нанесе вторичен удар за добиващите от шисти, тъй като американските рафинерии предпочитат чуждестранните барели вместо местните.

„Ако има допълнителни обеми от средно кисел тип суров петрол и отстъпките за лек сладък суров петрол се разширяват, мисля, че някои американски рафинерии определено ще се стремят да внасят повече суров нефт“, казва Крис Барбър, ръководител на ESAI Energy /Основана през 1984 г., ESAI предоставя пазарни проучвания и стратегически консултантски услуги на пазарите на петрол и горива. ESAI предоставя рамка за интерпретиране и приоритизиране на емпирични пазарни данни и информация за индустрията. ESAI предоставя подробен анализ на енергийните пазари и обяснява бъдещите пазарни тенденции/.

* https://www.worldoil.com/news/2020/3/10/are-america-s-days-as-a-net-oil-exporter-numbered

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *