АкцентСветът

BGR.NEWS-FRONT.INFO: Полша посочи Русия за основна заплаха в новата стратегия за национална сигурност на страната

(Дез)информация/Анализи

Президентът на Полша Анджей Дуда подписа нова стратегия за национална сигурност на републиката, в която Русия е посочена като основна заплаха.В документа се посочва, че най-голямата заплаха за Полша е „агресивната политика на Русия“.

След като подписа стратегията, Дуда заяви, че документът отразява «на първо място промените, настъпили в Полша и света през последните пет години», и припомни, че предишната стратегия е от 2014 година, съобщи РИА Новости.

Анджей Дуда отбеляза, че за пет години са настъпили значителни промени по въпроса за милитаризацията на Полша.

През 2014 година все още нямаше войски на НАТО и САЩ на територията на Полша.
Това беше съвсем различна реалност. За пет години броят на полската армия нарастна с 30 хиляди войници, а финансирането на полските разходи за отбрана се увеличава с почти 40% “, каза президентът на Полша.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Дуда отбеляза, че през това време е изграден и терминал за втечняване на газ, който сега се разширява, освен това е започнало изграждането на газопровода Baltic Pipe от Дания. Това, смята президентът на Полша, ще позволи «избягване на енергийната зависимост» от Русия.

В същото време той не пропусна да се оплаче, че Полша купува руски газ на по-висока цена от Германия.

Преди това шефът на полското Бюро за национална сигурност Павел Солох заяви, че в новата стратегия „външните заплахи са непроменени“, а основната от тях е „последиците от агресивната политика на Русия“.

В документа също така се говори за необходимостта от увеличаване на разходите за отбрана до 2,5% от БВП, тъй като «пандемията не променя векторите на политиките на източния съсед».„

Ново предизвикателство към западното единство е съперничеството между САЩ и Китай. Страните от нашия регион трябва да имат обща позиция в тази област “, отбеляза още Солох.

По-рано медиите вече публикуваха откъси от новата стратегия за национална сигурност на Полша.

Президентът на Русия Владимир Путин подчерта, че всички прекрасно разбират, че Русия няма намерение да напада когото и да било и митът за руската заплаха е изобретение на тези, които искат да спечелят пари от тази легенда.

Коментар на АА

Определянето на Русия като главна стратегическа заплаха за Полша не е нито новост, нито изключение от общата рамка за определяне на стратегическите заплахи за НАТО.

Те почиват върху реална оценка на ситуацията и най-вече върху неоспоримия и неопровержим факт, че на територията на Европа в новия век единствените агресивни действия са плод на политически решения взети в Кремъл спрямо съседи – Грузия и Украйна.

Съответно не е изобщо въпрос на догадки, а не неизбежна и трезва оценка. 

* https://bgr.news-front.info/2020/05/12/polsha-posochi-rusiya-za-osnovna-zaplaha-v-novata-strategiya-za-naczionalna-sigurnost-na-stranata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *