Светът

IES ENERGY BRIEF:Саудитците планират война с цените на петрола, намалявайки цените, като същевременно увеличават добива

By JAVIER BLAS AND ANTHONY DIPAOLA on 3/8/2020 worldoil.com

Дубай  (Bloomberg) – Саудитска Арабия планира да увеличи добива на петрол през следващия месец до доста над 10 MMbpd, тъй като кралството реагира агресивно на краха на своя съюз OPEC+ с Русия.

В същото време Саудитска Арабия заяви неофициално пред  някои участници на пазара, че може да повиши добива си много повече, ако е необходимо, дори да отиде на рекордните 12 милиона барела на ден, според източници, запознати с разговорите, поискали анонимност, заради защита на търговските отношения. С търсене, опустошено от избухването на коронавируса, отварянето на крановете би хвърлило пазара на петрол в хаос.

Твърде ниска. „Саудитска Арабия сега наистина преминава в пълна ценова война“, каза Иман Насери, управляващ директор за Близкия изток в консултантската компания  FGE. Саудитското министерство на енергетиката не отговори на искане за коментар.

Безпрецедентният ценови ход  на Aramco дойде само часове след като преговорите между Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници завършиха с драматичен провал. Разпадането на алианса на практика прекратява сътрудничеството между Саудитска Арабия и Русия, които са в основата на цените на петрола от 2016 г. Ограниченията на добива, договорени от ОПЕК и неговите предишни партньори, изтичат в края на месеца, отваряйки пътя на добиващите компании  да увеличат добива.

Акциите на компаниятав Рияд паднаха с 9%  в неделя, като за първи път акциите паднаха под първоначалната си предлагана цена. Aramco търгува с 29.95 риала, което му дава пазарна стойност от 6 трилиона риала (1,6 трилиона долара).

Суровият  Brent, глобалният бенчмарк, затвори надолу  9,4% в петък, което е най-големият дневен спад от световната финансова криза през 2008 г., достигайки 45,27 долара за барел.

Саудитският  добив първоначално, вероятно, ще нарасне до между 10 милиона и 11 милиона барела на ден през април, от около 9,7 милиона на ден през този месец, според експерти,  запознати със саудитското мислене. Окончателната цифра ще зависи от реакцията на рафинериите на намалението на цените, казаха същите хора.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Максимална болка. Саудитската стратегия на `шок и ужас` може да бъде опит за налагане на максимална болка по възможно най-бързия начин на Русия и други страни, добиващи петрол, в опит да ги върне на масата за преговори, а след това бързо да обърне скока на добива и да започне да намалява добива,  ако се постигне сделка. В знак на това, че и двете страни продължават да преговарят, Съвместният технически комитет на OPEC+, орган на висши служители в петрола, които съветват министрите, планира да се срещнат на 18 март, за да преразгледат световния пазар на петрол, според делегатите. Висши служители на

Саудитска Арабия и на Русия са част от Съвместният технически комитет.

„Това със сигурност е подход с висок риск  и с висок дял“, заяви Тим Фокс, главен икономист в базираната в Дубай кредитна компания Emirates NBD PJSC, каза в неделя в интервю за BloombergTelevision. „Не се обединиха  в петък и мисля, че увереността на пазара, в един момент от следващите няколко седмици всъщност ще е доста крехка.“

Увеличението на добива и големите отстъпки бележат драматичната ескалация от страна на принц Абдулазиз бин Салман, саудитския министър на петрола, след като руският му колега Александър Новак отхвърли ултиматума в петък във Виена на срещата на ОПЕК +, и не се присъедини към съкращаване на колективния добив. След като преговорите се сринаха, Новак заяви, че страните са свободни да помпат /да добиват по желание от края на март.

Рекордни отстъпки. Тъй като потреблението на реактивни горива, бензин и дизел бързо намалява, поради икономическото въздействие от избухването на коронавируса, сега енергийният пазар е изправен пред едновременно сътресение между търсенето и предлагането.

След провала във Виена, Рияд отговори в рамките на часове, като намали така наречените официални продажни цени, предлагайки рекордни отстъпки за суровия си петрол, който продава по целия свят. Aramco казва на рафинериите всеки месец цените на петрола си, често коригирайки официалните продажни цени  с няколко цента или няколко долара.

Но в известие до купувачите, изпратено след срещата във Виена, Aramco обяви, че намалява извънредно официалните цени с $6-$8 за барел във всички региони. Драматичният ход ще отзвучи извън Саудитска Арабия. Решението за ценообразуване на кралството засяга около 14 милиона барела на ден износ на петрол, тъй като други страни и компании, добиващи петрол в региона на Персийския залив следват неговата водеща роля при определяне цените на собствените им  доставки.

Да станеш неприятен. В една от най-значимите стъпки в ценообразуването Aramco разшири отстъпката за своя водещ суров петрол ArabLight до рафинериите в северозападна Европа с мощните 8 долара за барел, предлагайки го 10,25 долара за барел по-малко от петрола Brent. За разлика от тях, Urals, руският флагмански суров, се търгува с отстъпка с около 2 долара за барел по-малко от Brent. Търговците заявиха, че ходът на Саудитска Арабия е пряка атака срещу способността на руските компании да продават суров в Европа.

„Това ще стане много лошо“, заяви Doug King, инвеститор в хедж фондове, който е съосновател на Merchant CommodityFund /Търговски стоков фонд. „OPEC + ще изпомпва повече и светът е изправен пред шок от търсенето. 30 долара за петрол  е възможно“.

Някои смятат, че пазарът може да се понижи още повече.

„Вероятно през следващото тримесечие  ще видим най-ниските цени на петрола за последните 20 години“, казва RogerDiwan, петролен анализатор в консултантската компания IHS MarkitLtd., намеквайки, че цената може да падне под 20 долара за барел.

Глобалният бенчмаркBrent  падна до нивото от 9,55 долара за барел през декември 1998 г., по време на една от редките ценови войни, които Саудитска Арабия започва през последните 40 години.

* https://www.worldoil.com/news/2020/3/6/saudis-plan-oil-price-war-slashing-prices-while-raising-output

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *