IES ENERGY BRIEF: Oceanic Vega реализира за TOTAL 3D сеизмични проучвания в шелфа на България

neftegaz.ru 2020

В  полето Хан Аспарух вече са извършени 3D сеизмични проучвания. Вероятно е необходимо още нещо  да се изясни

Варна, 16 мар – ИА  Neftegaz.RU: От 7 март 2020 г. Научно-изследователският кораб Oceanic Vega  реализира 3D сеизмични проучвания в Черно море.

Работата ще продължи 3 месеца.

За договора си за сеизмичните офшорни проучвания в България с Shearwater GeoServices, Total E&P Bulgaria съобщи на 2 март 2020 г.

Още на 7 март 2020 г. Shearwater мобилизира  Oceanic Vega за 3-месечно проучване на 5500 квадратни км в  блок Хан Аспарух 1-21 в българския шелф.

За обработка на резултатите се използва  най-съвременната система за троен източник Flexisource и софтуера Reveal. 

Flexisource на Shearwater е комбинация от множество припокриващи се източници, непрекъснат запис и усъвършенствани методи за разделяне, за да се разделят данните на отделни  записи, които не се припокриват.

FlexiSource може да се разгърне с 3 или повече масива от източници, предоставяйки възможности за получаване на по-добри данни или намаляване на разходите и ускоряване на събирането на данни.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.
Системата  позволява да не се чака края на един запис, преди да се активира следващия източник – заснетите записи могат да се припокриват.

Стандартната конфигурация за събиране на данни от Flexisource на Shearwater използва 6 оръжейни  вериги, организирани като 3 двуредови източници на масива.

Всеки масив има по-ниска изходна енергия от масив от 3 реда, но това се компенсира с намалено време между изстрелите.

Освен това, масив от 2 струни е разположен по-близо до точния източник в посока на напречната линия, което осигурява  предимство  на посоката за енергия.

Чрез Reveal:

-осигурява обработка във времето и пространството,

-получават се изображение както за наземна, така и за морска среда от един потребителски интерфейс,

-представя разширени алгоритми за обработка и визуализация от контрол на качеството в реално време на кораби до изграждане на модел и задълбочена визуализация в гъвкав, интуитивен интерфейс,

– интерактивността ви позволява да вземате решения по-бързо и по-точно,

– това е софтуерен продукт, разработен през 21 век,

– Shearwater постоянно развива Reveal.

През 2012 г. България  избра френския Total за геоложки проучвания за наличие на природен газ в дълбоководните води на блок„Хан Аспарух“ в Черно море.

Total  стана оператор на проекта за развитие на офшорния блок  Хан Аспарух 1-21 с 40% участие, заедно с OMV – 30% и Repsol – 30%.

Блок 1-21„Хан Аспарух“ с площ 14,22 хил. квадратни км се намира в българския шелф  в западния сектор на Черно море. Дълбочината на морето е до 2000метра.

Консорциумът планира в средата на 2015 г. да проведе проучвателно сондиране на 2 сонаджа с дълбочина  до 6000 метра, на стойност около 376 милиона щатски долара всеки.

През юли 2013 г. – януари 2014 г. е извършено и 3D сеизмично изследване в блок 1-21.

След падането на цените на петрола, обаче, Total реши временно да замрази проекта, но през април 2015 г. обяви размразяването му.

Церемонията по започване на проучвателното сондиране се проведе през април 2016 г. на сондажния кораб Noble Globetrotter II, но имаше опасения, че сондажът  може да е сух.

През ноември 2016 г.  във финансовия  отчет за 3-то тримесечие на 2016 г.Total разкри за откриването на въглеводороди в блока.

* https://neftegaz.ru/news/shelf/536427-nis-oceanic-vega-provodit-dlya-total-3d-seysmorazvedku-na-shelfe-bolgarii/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

One thought on “IES ENERGY BRIEF: Oceanic Vega реализира за TOTAL 3D сеизмични проучвания в шелфа на България

 • 24th март 2021 в 8:54 am
  Permalink

  I savor, cause I found exactly what I was having a look for.
  You’ve ended my 4 day lengthy hunt! God Bless you
  man. Have a great day. Bye

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *