АкцентБългария

Riafan.ru: Как Русия отговори на България за експулсирането на своите дипломати. Статия на Владимир Тулин

(Дез)информация/Анализи

Според българската информационна агенция Nbox.bg двама български дипломати са обявени за персони нон грата и са задължени да напуснат територията на Руската федерация в рамките на 48 часа: заместник консулът Николай Караниколов и първият секретар на посолството Красимир Димитров. Във връзка със ситуацията в Европа това експулсиране има своите интересни особености.

Това беше отговорът на руското външно министерство на експулсирането на двама руски дипломати от България на 24 януари 2020 г. заради обвинения в шпионаж. Федералната информационна агенция съобщи на своите читатели за това в статия „България изгонва руски дипломати по изненадващи причини.“

Оттогава коронавирусът направи промени дори в такава процедура, далеч от медицината като експулсирането на дипломати. Ако руските дипломати се завърнаха у дома със самолет, българските им колеги бяха лишени от такава възможност.Работата е там, че в момента всички полети между Русия и България са спрени. Има само полет Москва – София, но до 18 март всички билети бяха разпродадени, въпреки значително увеличение на цените поради увеличеното търсене. Железопътните връзки между Русия и ЕС също са прекъснати.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Българските дипломати получиха уведомление за необходимостта да напуснат Русия в рамките на 48 часа вечерта на 15 март и, както съобщава Nbox.bg. В 10 часа на 16 март те вече са напуснали Москва със собствените си автомобили, а сега в българските социални мрежи се обсъжда, къде са се втурнали техните представители и кога ще се завърнат у дома.
След като Грузия и Полша затвориха границите си за влизане на всички чужденци, имаше само един сухопътен път от Русия към България – през Украйна и Румъния, но работата е там, че на 17 март „Независима държава” Украйна също въведе забрана за преминаване на своята граница и Българите се чудят дали сънародниците им са имали време да стигнат до румънската граница.

Така Русия избра подходящия момент да „плати“ за депортирането на своите дипломати и принуди българските дипломати да станат участници в своеобразен автопробег. Веднага се сещам за безсмъртното произведение на Иля Илф и Евгений Петров, „Златният телец“.Там участникът в пробега Остап Бендер постави лозунга „Чрез автопробега да бием по лошите пътища и нехайството!“ Върху автомобила „Антилопа гну“. Българските дипломати също могат да поставят лозунга „Чрез автопробега да бием по шпиономанията и клеветата!“ върху колите си.

Коментар на АА

Тази новина действително отсъства от българските медии, което вероятно е съзнателно търсен ефект. Начинът по който го прави МИД е отново показателен. В предишния случай бе даден 24-часов срок!? за напускане, което е безпрецедентен цинизъм. Сега ситуацията е извънредна и в Москва това е сметнато за шанс да реагира като избере особеностите на ситуацията.

Да обърнем внимание, минаха почти два месеца, преди Кремъл да се реши да отвърне и да потисне новината за ответната мярка.

* https://riafan.ru/1259617-kak-rossiya-otvetila-bolgarii-za-vysylku-ee-diplomatov-kolonka-vladimira-tulina

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *