АкцентАнализи & Алтернативи

Алтернативи & Анализи: Искането за Велико Народно Събрание – лекарство или наркотик?

Всичко е в тайминга

От няколко дни в мрежата и сред протестната общност настойчиво се лансира тезата за Велико Народно Събрание едва ли не като  панацея за всичките ни тревоги и проблеми, като ултимативно решение.

И с това ми напомня за първите дни на промяната, когато кръгът около Луканов, чрез подставените си лица или назначената опозиция започна да лансира идеи, които макар и принципно привлекателни, извадени от контекста на цялостна стратегия за промяна, вместо да разрушат, възпроизведоха Системата.

Вместо да излекуваме болестта, ни дадоха наркотик, с който да ни залъгват в продължение на години, че това които имаме е демокрация и пазарна икономика.

Така направиха и с Великото Народно Събрание и Конституцията, която съхрани важните за тях лостове на власт, които днес не можем да променим. Не случайно изборите за ВНС бяха изтеглени толкова рано – в средата на 1990 година, само месеци след смяната на Живков. А Конституцията с любимия ви Главен прокурор бе претупана и приета скоропостижно след една година. Опозицията не беше стъпила на краката си, а по-голяма част от нейния елит бе контролиран.

За това този път юруш с ВНС, ще бъде противопоказен и влакът на промяната със сигурност ще дерайлира.

Великото Народно Събрание е задължително условие за цялостна смяна на Системата, но неговото място не е в началото е в средата на промените, след създаването на предпоставки за честен вот. В този момент това е химера.  

Не се залъгвайте, протестната енергия не е достатъчна, за да произведе желаните за промяната електорални резултати, които да пратят във ВНС прореформистко мнозинство. Само си представете кампанията и медиите които ще обслужват, парите които откраднаха от КТБ и рушветите от корупцията. Не става въпрос за десетки милиони, а за милиарди лева.

Не се заблуждавайте – коронакризата върна в България много свестни и образовани млади хора, които катализираха протестната енергия и запалиха интереса на връстниците им. Огромен катализатор на протеста е и задълбочаващата се криза, която тепърва ще се разраства, което е основание да се предполага, че разполагаме с прозорец на възможната промяна от минимум две години.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Задкулисието владее и избирателната комисия, и медиите, и технологиите за манипулации. А през прокуратурата и нейните частни „армии“ може да нахлува във всеки офис на неудобна партия и политик.

Няма въведено нито електронно, нито машинно гласуване, да не говорим гласуване по пощата. Само наивник може да си мисли, че това Народно събрание ще направи нещо по въпроса.

Технологията на Промяната изисква редица последователни и взаимообвързани действия, всяко едно от които има своето логично място в цялостна стратегия, така че те взаимно да се усилват като енергия и резултативност. Целта е в края да произведат прореформаторско мнозинство , при това не привидно или пленено от задкулисни зависимости или корист, каквито са либерализма и атлантизма на ДПС, а общност от съзаклятници – истински и посветени демократи, които поставят ценностите преди личната изгода.

Помните ли как реформаторите катастрофираха в опита си за реформа на съдебната власт? В момента задкулисието контролира целия Парламент, вероятно с изключението на няколко души.

В цялостната стратегия има задължително място за протестите на улицата, за оставка на правителството, за обикновени парламентарни избори,  за ново правителство, за нов натиск и чак тогава за Велико народно Събрание, след като сте отстранили или поне неутрализирани голяма част от механизмите за контрол на задкулисието върху вота на гражданите.

От друга страна ВНС не трябва много и ненужно да се отлага, вероятно то може да бъде свикано до една година, но при всички случаи има много неотложна работа преди тази идея да оглави дневния ред на обществото и на протеста.

Не забравяйте, степента на формален и особено на неформален контрол върху медии, институции, политици, партии на Доган-Пеевски- Борисов е тотален. Разграждането на тази система ще отнеме години и изисква системност, търпение и последователност. Не е спринт, а маратон.

Демонтажът на механизмите за контрол върху властта на задкулисието,  е предусловие защото всяко следващо правителство ще бъде свалено, както направиха с правителството на Иван Костов.  На него не му стигна времето, пък и правителството беше под външен надзор.

Уроците трябва да бъда научени, ако не искаме да се окажем пред повторение на историята и триумф на Пеевски и Гешев.

Без да премахнем лепилото на зависимостите – корупцията,  те ще продължават да държат под контрол всички институции, медии като са си гарантирали един милион избиратели от държавната администрация и етническата партия.

Хайде този път да бъдем по-умни, да не избързваме и да бръкнем дълбоко като сменим Системата.

Трябва стратегия, а не фойерверки. Посветеност, упоритост  и търпение.

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *